Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
okres Náchod Autor: Mgr. Irena Nádvorníková Název: VY_32_inovace_2B_14_Souvětí Téma:Český jazyk pro 3. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace je určena žákům 3. ročníku.
Pracují na interaktivní tabuli pod vedením učitele. Učí se správně vyjadřovat myšlenky větami. Tvoří věty jednoduché a souvětí. Důraz klademe na správný slovosled v souvětí. Doplňují druhou část souvětí, spojují věty do souvětí. Listy možno vytisknout a opakovaně využít k samostatné práci či domácím úkolům.

3 Věta jednoduchá a souvětí:
V českém jazyce rozlišujeme věty jednoduché (VJ) a souvětí (S). O větě jednoduché víme, že má základ sloveso, slovesný tvar. Souvětí vznikne, když spojíme dvě a více jednoduchých vět. Používáme k tomu spojky.

4 Přečti souvětí, vymýšlej další:
Maminka vaří a tatínek čte knihu. Jana šla nakoupit, aby měla svačinu. Půjdu do kina, protože mám rád tento film. Táta koupil mamce kytku, aby měla radost.

5 Spoj věty jednoduché do souvětí:
Petr chtěl jít na hřiště. Začalo pršet. Koupím si koblihu. Mám hlad. Babička plete. Mamka šije. Půjdeme k babičce. Pojedeme k tetě. Chci jet na kole. Mám ho rozbité.

6 Doplň druhou část souvětí:
Musím vstát brzy, abych ____________________. Nešel jsem do školy, protože _________________. Večer si budu hrát a ________________________. Petra chtěla zmrzlinu, ale _____________________. Když mám jedničky,__________________________.

7 Rozhodni, zda je to věta jednoduchá VJ nebo souvětí S
Rozhodni, zda je to věta jednoduchá VJ nebo souvětí S. Zkratku zapiš do rámečku. Škola už začala v měsíci září. Musím si uklidit, aby měla mamka radost. Pojedeme se projet na kole do lesa. Když budeš hodný, dostaneš zmrzlinu. Všichni se těšíme na prázdniny. Upečeme dort, protože mám narozeniny. Cestou domů koupím ovoce. Jana umývá nádobí a Tom ho utírá.

8 Zdroje Obrázky galerie Microsoft Power Point
Český jazyk 3 , učebnice pro 3. ročník, NŠ Brno


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google