Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Vyjmen. slova a stavba slova TEMA: Slovo - věta. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena k opakování a upevnění učiva o větě jednoduché. Úkolem žáků je určovat počet slov ve větě, uspořádat slova ve větách, z daných slov tvořit věty, uspořádat věty ve správném sledu děje. Rozlišovat druh věty a doplnit interpunkční znaménko. Žáci mají okamžitou zpětnou vazbu při práci s interaktivní tabulí. Správná odpověď se objeví po kliknutí.

3 Slovo - věta. Věty se skládají ze slov.
Slova mají svůj význam a píší se zvlášť. Na začátku věty píšeme velké písmeno. Podle toho, jaké sdělení je ve větách obsaženo, rozdělujeme věty na: oznamovací, tázací, přací a rozkazovací.

4 Urči kolik slov má každá věta!
6 7 5 Na stole leží mísa s ovocem. Venku prší. 4 1 2 U rybníka kvákají žáby. 8 4 5 Žáci se ve škole učí malou násobilku. 7 9

5 Uspořádej slova ve větách!
podzimní Říjen je měsíc. Říjen je podzimní měsíc. a opadává. Listí žloutne Listí žloutne a opadává.

6 Prší a fouká studený vítr.
Brzy bude podzim. podzim. Brzy bude

7 Sestav věty ve správném pořadí!
Pořádek vět. Sestav věty ve správném pořadí! Potom šli na procházku. 1.Pejsek a kočička upekli dort. Pejsek a kočička upekli dort. 2.Dali jej vychladnout na okno. Pejskovi a kočičce bylo psa líto. 3.Potom šli na procházku. Zlý pes dort sežral. 4.Zlý pes dort sežral. Dali jej vychladnout na okno. 5.Za chvíli se mu udělalo špatně. Za chvíli se mu udělalo špatně. 6.Pejskovi a kočičce bylo psa líto.

8 Ze slov sestav věty! Kočka má rezavý kožich. Teta upekla makové
buchty. makové Teta Teta upekla makové buchty.

9 kočka loví Micka Naše myši. Naše kočka Micka loví myši. včely. Na vesele louce bzučely Na louce vesele bzučely včely.

10 Naoblozesvítiljasnýměsíc.
Naloucekvetoubílékopretiny. Na louce kvetou bílé kopretiny. Vleserostousmrky. V lese rostou smrky.

11 Druhy vět Doplň znaménko za větou! V pohádce byla zlá ježibaba .
Máš hlad ? Kéž by už byly prázdniny . Ukliď si hračky ! Maminka pracuje na zahradě . Seď rovně ! Jak se jmenuješ ? Co budeš dělat odpoledne ? Na podzim pouštíme draky . Čti nahlas !

12 Urči druh věty! Veverka obecná žije v lese. věta oznamovací Víš, čím se živí? věta tázací Veverky mají rezavý kožíšek. věta oznamovací Kéž bych si ji mohl pohladit. věta přací Chovej se v lese potichu! věta rozkazovací Ráda si pochutnává na oříšcích. věta oznamovací

13 Použité zdroje: /citace 2011-9-6/
Vlak - Dopravní prostředky. PILAŘOVÁ, Hana. [online]. [cit ]. Dostupné z: Ostatní obrázky byly vytvořeny v otevřené galerii Microsoft Office. Text je vytvořen autorem materiálu.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google