Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15 věta Mgr. Iveta Hosová, červenec 2011 Anotace: učební materiál slouží k procvičování učiva o větě oznamovací, tázací, rozkazovací, přací Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Druhy vět Oznamovací. Tázací ? Rozkazovací. ! Přací.

3 Věta oznamovací Větou oznamovací něco oznamujeme. Píšeme za ní tečku. Dnes svítí sluníčko.

4 Věta tázací Větou tázací se ptáme, tážeme. Píšeme za ní otazník. Kam půjdeme?

5 Věta rozkazovací Větou rozkazovací můžeme rozkazovat. Za důrazným rozkazem píšeme vykřičník. Jinak píšeme tečku. Dávejte pozor! Stůj! Nevstupovat! Pojďte za mnou. Podej mi ruku. Jdi nakoupit.

6 Věta přací Vyjadřuje přání. Většinou začíná slovy ať, kéž. Za větou přací píšeme nejčastěji tečku. Ať nic nezapomeneš. Kéž bych chytil rybu.

7 Za věty doplň písmena, podle druhu vět. O - oznamovací, R - rozkazovací, T- tázací, P- přací. Babička peče koláče. __ Už budou upečené? __ Dávej pozor! __ Jsou teplé. __ Kéž by byly makové a tvarohové. __ Nezapomeň se rozdělit. __

8 Řešení Babička peče koláče. O Už budou upečené? T Dávej pozor! R Jsou teplé. O Kéž by byly makové a tvarohové. P Nezapomeň se rozdělit. R

9 Za věty doplň správná znaménka. Jak vypadá podzim _ Rozhlédni se _ Listy barevně září _ Líbí se ti podzimní příroda _ Nekřič _ Chovej se tiše _ Ať spatříš i lesní zvířátka _

10 Řešení Jak vypadá podzim? Rozhlédni se. Listy barevně září. Líbí se ti podzimní příroda? Nekřič! Chovej se tiše. Ať spatříš i lesní zvířátka.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15."

Podobné prezentace


Reklamy Google