Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo
OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_08 psaní souhlásek uvnitř a na konci slov Mgr. Iveta Hosová, červenec 2011 Anotace: učební materiál slouží k vyvozování správného psaní souhlásek uvnitř a na konci slov Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Psaní souhlásek uvnitř a na konci slov.
Některé hlásky na konci slov jinak píšeme a jinak vyslovujeme. Abychom slova správně napsali, říkáme je v jiném tvaru nebo si řekneme slovo příbuzné .

3 Zakroužkuj hlásky, které jinak slyšíme, než píšeme.
Kryštof (Kryštofovi), nůž (nožem), ves (do vsi), Jakub (pro Jakuba), chléb (chleba), med (medu), sud (do sudu), jestřáb (jestřába), Josef (Josefa), drápky (bez drápků).

4 Řešení Slova, která jinak píšeme, než vyslovujeme: nůž (nožem), Jakub (pro Jakuba), chléb (chleba), med (medu), sud (do sudu), jestřáb (jestřába). Slova, která stejně píšeme i vyslovujeme: Kryštof, ves, Josef, drápky.

5 Doplň do vět správná slova a odůvodni je.
Děda natírá dva ploty – plody. Jablko je plod – plot jabloně. Na rybníce je tenký led – let. Na letišti čekám na další let – led. Musím okamžitě jed – jet domů. Hadí jed – jet je nebezpečný.

6 Řešení Děda natírá dva ploty. Jablko je plod jabloně. Na rybníce je tenký led. Na letišti čekám na další let. Musím okamžitě jet domů. Hadí jed je nebezpečný


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo"

Podobné prezentace


Reklamy Google