Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_09 Renesance Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o renesanci Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Renesance Období renesance je návrat k starověké římské a řecké kultuře. České panstvo přestavuje svoje sídla na pohodlné zámky. Uvnitř zámku bývalo nádvoří s arkádami (krytými chodbami). Vchody a okna měly bohaté orámování. Zámky obklopovaly šlechtěné zahrady a obory se zvěří.

3 Typické znaky renesance
Domy jsou zakončeny ozdobnými štíty. Okna, dveře, věžičky jsou pravidelné. Okna a dveře mají kamenné orámování. Na fasádách domů bývají malby nebo ozdoba omítek (sgrafito). Radnice bývají honosně zdobeny, měly orloj nebo hodiny. Uprostřed náměstí stála kašna.

4 Renesanční památky ve tvém okolí
Slavonice

5 Sgrafito Sgrafiti vzniklo proškrabáváním ještě vlhké vrchní vrstvy omítky. Ve Slavonicích uvidíme psaníčkové sgrafito, ale i biblické postavy.

6

7 Zdroje Andreas Tille :Soubor:VeronaSanZenoMaggioreCloister.jpg , [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Hans Weingartz :Soubor:Telc109.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < cs:User:ŠJů:Soubor:Slavonický kostel z východu.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < GFDL-self :Soubor:Dum-Slavonice.jpg , [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Miloš Fiala:Soubor:Znojemská brána.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google