Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_19 Tomáš Garrigue Masaryk Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o dětství, mládí a dospělosti T.G.M. Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Tomáš Garrigue Masaryk
Narodil se 7. března 1850 v Hodoníně. Rakouské říši vládl mladý císař František Josef I. Masarykova matka Terezie byla z poněmčené hanácké rodiny, otec Josef byl Slovák. Maminka byla kuchařkou, tatínek kočí na statku. Měl sourozence Martina, Ludvíka, nejmladší bratr i sestra zemřeli brzy po narození.

3 Dětství, mládí Do školy chodil v Čejkovicích na jižní Moravě.
Rád pozoroval své spolužáky, sbíral brouky, květiny, četl. Než se dostal na studia vídeňské univerzity, byl pomocným učitelem, učil se zámečníkem, kovářem, navštěvoval gymnázium. Na vídeňské univerzitě navštěvoval přednášky z jazykovědy, filozofie, estetiky a psychologie. Stal se doktorem filosofie, psal vědecké práce. Cestoval po Itálii, v Německu se zapsal na lipskou univerzitu. Zde se seznámil se svojí ženou Charlottou, která zde na konzervatoři studovala hru na klavír.

4 New York 15. března si snoubenci slíbili lásku na celý život.
Dcera brooklynského ředitele pojišťovny a syn hodonínského kočího. Na důkaz vzájemnosti a rovnoprávnosti jejich vztahu přijal ke svému jménu Charlottino příjmení – Tomáš Garrigue Masaryk. Od amerických rodičů dostali peníze do začátku a vrátili se do Evropy. Žili skromně, Masaryk přepisoval svou vědeckou práci,dostal místo soukromého docenta na univerzitě, později místo mimořádného profesora filosofie na pražské univerzitě.

5 Děti Prvorozenou dcerou byla Alice, krásná, inteligentní.
Stala se první studentkou na pražské univerzitě, která získala doktorát z historie. Žila krátce v Americe, pak učila v Českých Budějovicích a v Praze. Roku založila Československý červený kříž. Po smrti své matky se věnovala „ prezidentské domácnosti otce“.

6 Syn Herbert měl malířské nadání, vystudoval pražskou Akademii.
Jan Masaryk vstoupil jako dospělý do politiky, stal se vyslancem v Londýně, později ministrem zahraničí. Eleonora zemřela brzy po narození. Posledním dítětem byla Olga. Studovala filosofii, hrála tenis, jezdila na kole, plavala. Brzy se provdala a opustila univerzitu.

7 Jan Masaryk, dcera Olga s T. G. M. , Charlotte Masaryková http://cs

8 Zdroje neznámý:Soubor:Tomáš Garrigue Masaryk 1925.PNG, [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google