Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik Československé republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik Československé republiky"— Transkript prezentace:

1 Vznik Československé republiky
Tomáš Garrigue Masaryk

2 28. října 1918 došlo na Václavském náměstí v Praze k velké manifestaci, na níž přední domácí politici vyhlásili samostatnost a převzali moc do svých rukou.

3 30. října 1918 se k samostatnému státu přihlásili domácí zástupci
Lidé provolávali slávu samostatnému státu a strhávali znaky Rakouska – Uherska. 30. října 1918 se k samostatnému státu přihlásili domácí zástupci Slováků a vznikla tak Československá republika. Od roku 1920

4 V roce 1919 se k nově vzniklému státu připojili i Rusíni žijící na východ od Slovenska v zemi zvané Podkarpatská Rus. Československá republika se tak skládala ze čtyř zemí: Čech (Praha) Moravy (Brno) Slovenska (Bratislava) Podkarpatské Rusi (Užhorod)

5 Československo

6 Nový stát měl demokratické uspořádání.
Všechny výsady šlechty byly zrušeny. Základem státu se stala nová ústava, která zaváděla rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství nebo národnosti. V čele státu stál prezident, prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk.

7 Vznik Československé republiky
Zápis do sešitu Vznik Československé republiky ČSR vznikla 28. října 1918. 30. října se připojilo Slovensko v roce 1919 Zakarpatská Rus. ČSR se skládala z - Čech (Praha) - Moravy (Brna) - Slovenska (Bratislava) - Podkarpatské Rusi (Užhorod) Stát měl demokratické uspořádání, v jeho čele stál prezident (T. G. Masaryk). Základem státu se stala ústava, která zajišťovala rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství nebo národnosti.

8 Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937)
Narodil se v Hodoníně, své dětství prožil na Moravském Slovácku. Studoval na gymnáziu v Hustopečích, učil se zámečníkem, kovářem, studoval na univerzitě ve Vídni. Přednášel na české univerzitě v Praze, ve Vídni a v Lipsku. Za války se snažil v zahraničí přesvědčit ostatní politiky o nutnosti vzniku nového československého státu. Budoval zahraniční legie.

9 Masaryk byl neobyčejně vzdělaným a čestným člověkem.
Vždy se snažil hájit pravdu a rázně vystupoval proti lži a nespravedlnosti. Propagoval náboženskou snášenlivost. Byl skromný a ke skromnosti vedl i své děti. Byl nesmírně oblíbeným politikem, jeho oblibu dokazuje i to, že byl často nazýván „tatíčkem Masarykem“. 1937 V Lánech

10 Tomáš Garrigue Masaryk
Zápis do sešitu Tomáš Garrigue Masaryk Narodil se roku 1850 v Hodoníně. Vystudoval univerzitu ve Vídni. Přednášel na několika evropských univerzitách. Během války v exilu bojoval za vznik samostatného československého státu a zakládal legie. Stal se prvním prezidentem ČSR. Byl velmi vzdělaný, moudrý a čestný. Byl skromný a ke skromnosti vedl i své děti. Díky své oblibě byl lidem nazýván „tatíček Masaryk.“

11 Otázky: Kdy vznikla Československá republika?
Jaké měla uspořádání, kdo stál v jejím čele? Z kterých zemí se ČSR skládala? Co zaručovala nová ústava? Co víš o prvním prezidentovi? Jak a proč mu lidé přezdívali?

12 Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola
Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart přístupné k přístupné k


Stáhnout ppt "Vznik Československé republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google