Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život za První republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život za První republiky"— Transkript prezentace:

1 Život za První republiky

2 Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy. Morava
Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy Morava Slovensko Podkarpatská Rus Jednotlivé země však nebyly stejně hospodářsky vyspělé. Nejvyspělejší byly Čechy a Morava, méně pak Slovensko a nejchudší byla Podkarpatská Rus.

3 Průmysl Po skončení války bylo postaveno mnoho průmyslových závodů a Československo se brzy stalo jedním z nejvyspělejších průmyslových států. Byla zavedena osmihodinová pracovní doba, čímž se zlepšily životní podmínky dělníků. K nejvýznamnějším podnikům tehdy patřily: Baťovy závody ve Zlíně. Vyrostly z malé ševcovské dílny. Baťa zde zaváděl nejnovější americké způsoby výroby (např. výrobní pásy). Jeho dělníci měli vysoké platy. Stavěl pro dělníky moderní rodinné domky . Baťovým botám nemohly žádné jiné konkurovat ani kvalitou ani cenou.

4 Zemědělství Většina velkostatků, které byly dříve v rukou šlechty a církve, byly rozděleny drobným rolníkům. Stále zde však převládala namáhavá ruční práce. Ze zemědělských produktů se staly ve světě nejznámějšími: cukr, pivo a chmel.

5 Kultura Lidé často chodili do divadel. Vedle státních divadel vznikala soukromá divadla, nejdůležitější z nich bylo Osvobozené divadlo. Založili ho Jiří Voskovec a Jan Werich. Psali hry, které byly plné humoru, satiry a písní. Hudbu k jejich písním psal skladatel Jaroslav Ježek. Známým spisovatelem té doby byl také Karel Čapek (mimo jiné blízký přítel T. G. Masaryka).

6 Jak se tehdy žilo? Poctivá práce řemeslníka, dělníka, učitele či lékaře byla ctěna a zaručovala slušný život jeho rodině. Lajdáctví a nepoctivost se odsuzovaly. Lidé si víc vážili vzdělání a vzdělaných občanů. Lidé byli více skromní a spořiví, zbytečně neutráceli. Ženy nechodily do práce, protože je muži uživili. Život byl mnohem méně uspěchaný než nyní, lidé měli více času na sebe a svou rodinu. Ve vzájemných vztazích bylo více úcty, slušnosti a zdvořilosti. Pracovalo se od pondělí do soboty, v neděli se vyráželo na výlety- pěšky, vlakem, autobusem nebo výletním parníkem. Oblíbenou zábavou byl biograf, kde se hrály zpočátku němé filmy. Oblibu si získával i rozhlas.

7 Život za první republiky
Zápis do sešitu Život za první republiky Nejrozvinutější země byly Čechy a Morava, zaostalejší bylo Slovensko a nejchudší byla Podkarpatská Rus. Průmysl - vznikaly nové průmyslové podniky, nejznámější byly Baťovy závody ve Zlíně - byla zavedena osmihodinová pracovní doba Zemědělství – velkostatky patřící šlechtě a církvi byly rozděleny drobným rolníkům - převládala ruční práce, která zůstávala namáhavou - nejznámější ve světě chmel, cukr a pivo Kultura – Jiří Voskovec a Jan Werich založili Osvobozené divadlo, pro které psali hry plné humoru, satiry a písní (skladatel Jaroslav Ježek) - spisovatel Karel Čapek (hovory s TGM) Jak se žilo? Poctivá práce zaručovala slušný život pro celou rodinu. Nepoctivost a lajdáctví se odsuzovalo. Lidé si vážili vzdělání. Lidé byli víc skromní a spořiví. Život byl méně uspěchaný, bylo více času na rodinu. Oblíbenou zábavou byl biograf.

8 Otázky: Které země První republiky byly nejrozvinutější?
Která země První republiky byla nejzaostalejší? Který nejznámější průmyslový podnik v této době vznikl, co vyráběl? Lišila se pracovní doba dělníků tehdy a dnes? Proč byla práce v zemědělství stále velmi namáhavá? Kdo založil Osvobozené divadlo, co o něm víš? Jmenuj alespoň jednoho spisovatele tvořícího v tomto období. Co z tehdejšího způsobu života bys rád přenesl do toho dnešního?

9 Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola
Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k


Stáhnout ppt "Život za První republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google