Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:  Mgr. Simona Nováková Název: VY_32_INOVACE_310_ VĚTA_OZNAMOVACÍ_A_TÁZACÍ Téma: Charakteristika vět oznamovacích a tázacích, jejich tvoření, doplňování znamének za větami Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je zaměřena na opakování vět oznamovacích a tázacích v předmětu Český jazyk a literatura pro 3. ročník. V listě 7 a 8 si žáci připomínají charakteristiku vět. V listě 9 doplňují znaménka na konci věty oznamovací a tázací. Odpovědi jsou skryté ukáží se po správném zodpovězení v listě následujícím. Procvičují odpovídání na věty tázací celou větou a tvoří věty oznamovací. ( v listě 12 ) Správné odpovědi jsou ukryty na straně 13. V listě 14 mění věty tázací na oznamovací. Opět se zpětnou vazbou kontroly v listě následujícím.

3 Datum vytvoření : Klíčová slova : věta oznamovací, tázací, druhy vět

4 Věta oznamovací a tázací

5 Charakteristika vět oznamovacích a tázacích
Tvoření vět oznamovacích Tvoření vět z tázacích na věty oznamovací Doplňování znamének za větami

6 1. Věta oznamovací 2. Věta tázací 3. Věta rozkazovací 4. Věta přací
Druhy vět, které známe jsou : 1. Věta oznamovací 2. Věta tázací 3. Věta rozkazovací 4. Věta přací

7 Věta oznamovací : nám něco oznamuje píšeme za ní tečku
její melodie je klesavá

8 Věta tázací : větou tázací se na něco ptáme
vyjadřuje nám nějaký dotaz, otázku píšeme za ní otazník melodie hlasu stoupá

9 Přinesl mi celou náruč krásných růží
Doplňuj znaménka za věty oznamovací a tázací : Přinesl mi celou náruč krásných růží Proč sis nekoupil tu novou hru Celé léto jsem byl u babičky na prázdninách Nosíš domů pochvaly Venku jsem se popral s kamarádem Nechceš jet se mnou do zoo

10 Přinesl mi celou náruč krásných růží.
tečka, věta oznamovací Proč sis nekoupil tu novou hru? otazník, věta tázací Celé léto jsem byl u babičky na prázdninách. tečka, věta oznamovací Nosíš domů pochvaly ? otazník, věta tázací Venku jsem se popral s kamarádem. tečka, věta oznamovací

11 Nechceš jet se mnou do zoo ?
otazník, věta tázací

12 Co jsi našel venku na zahradě? Řekni mi, jaké houby jsi našel v lese.
Odpovídej na otázky a tvoř věty oznamovací : Co jsi našel venku na zahradě? Řekni mi, jaké houby jsi našel v lese. Jaké úkoly sis přinesl ze školy? Půjdeš dnes ven, ikdyž si dostal domácí vězení? Pomáháš doma rodičům s úklidem?

13 Co jsi našel venku na zahradě?
Venku jsem našel fotbalový míč. Řekni mi, jaké houby jsi našel v lese. V lese jsem našel samé hříbky. Jaké úkoly sis přinesl ze školy? Máme úkol pouze z matematiky. Půjdeš dnes ven, ikdyž máš domácí vězení? Raději ven nepůjdu. Pomáháš doma rodičům s úklidem? Pomáhám doma s úklidem, ale nerad.

14 Půjčíš mi tvůj nový svetr?
Dokážeš změnit věty tázací na věty oznamovací ? Půjčíš mi tvůj nový svetr? Máš doma tu novou knihu o autech ? Tvoje morčátko je zase nemocné ? Upečeš zase ty výborné koláče?

15 Půjčíš mi tvůj nový svetr?
Půjčil mi svůj nový svetr. Máš doma tu novou knihu o autech ? Mám doma tu novou knihu o autech. Tvoje morčátko je zase nemocné ? Morčátko je zase nemocné. Upečeš zase ty výborné koláče? Upeču zase ty výborné koláče.

16 Použité zdroje : Program Microsoft Office 2010


Stáhnout ppt "Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny"

Podobné prezentace


Reklamy Google