Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.10 podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace opakuje pojmy podmět a přísudek. Zaměřuje se zejména na druhy přísudků. Obsahuje animace.

2 PŘÍSUDEK ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE Co dohromady tvoří podmět a přísudek? PODMĚT

3 Vysvětli rozdíl mezi členem holým, rozvitým a několikanásobným. PO – Pavel zaspal. PŘ – Máma peče. HOLÝ PO – Spolužák Pavel zaspal. PŘ – Máma peče koláč. ROZVITÝ PO -Pavel a Iva zaspali. PŘ – Máma vaří a peče. NĚKOLIKA- NÁSOBNÝ

4 Podmět  původce děje, nositel vlastnosti  nejčastěji je vyjádřen podstatným jménem nebo zájmenem v 1. pádě  může jím však být jakýkoliv slovní druh Je-li sloveso v 1. nebo 2. osobě, bývá podmět zpravidla nevyjádřený. např. Zítra ti to přinesu. Podmět všeobecný – (někdo, oni) např. Hlásili to v rozhlase.

5 Kterým slovním druhem je vyjádřen podmět?  Zpívání mě nudí.  Všichni se smáli.  Hnědá je nejhezčí barva.  Lhát se nemá.  Každé proč má své proto.  Sálem se ozvalo „hurá“.  Tři už se přihlásili.  Tvoje ano nás překvapilo. podstatné jméno zájmeno přídavné jméno sloveso příslovce citoslovce číslovka částice

6 PŘÍSUDEK  mluvnicky závisí na podmětu, shoduje se s ním SLOVESNÝSLOVESNÝ SLOŽENÝ JMENNÝ SE SPONOUJMENNÝ DRUHY PŘÍSUDKU:

7 SLOVESNÝ PŘÍSUDEK  je vyjádřen slovesem v určitém tvaru Venku fouká vítr. Pavel mi napsal dopis z tábora.

8 PŘÍSUDEK SLOVESNÝ SLOŽENÝ Je složen z více sloves: 1. sloveso v určitém tvaru 2. infinitiv významového slovesa Můžu zítra přijít? Začnu chodit do posilovny. a) fázová slovesa b) způsobová slovesa

9 PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU JMÉNO SPONOVÉ SLOVESO BÝT, BÝVAT, STÁT SE, STÁVAT SE Bratr je lékař. Jan se stal starostou. Město bylo plné turistů.

10 PŘÍSUDEK JMENNÝ  sponové sloveso je vynecháno  přísudek je vyjádřen beze spony  často se vyskytuje v ustálených spojeních Mladost radost. Sliby chyby.

11 Vyhledej přísudek a urči jeho druh: Kuna se chytila do pasti. Tatínek je lékař. Středověké hrady bývaly nedobytné. Vstupné dobrovolné. Vytrvale prší. Můj mladší bratr je ještě malý. Po povodni byl sklep plný vody. Nemohl by ses vrátit? Můj strýc je Rakušan. Maminka mi koupila nový svetr. Smím přijít? slovesný jmenný se sponou slovesný jmenný slovesný složený slovesný slovesný složený

12 STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1997, ISBN 80-85937-70-0. ilustrace klipart www.office.microsoft.com Zdroj:

13 FÁZOVÁ SLOVESA začít přestat zůstat ZPŮSOBOVÁ SLOVESA moci smět muset mít chtít


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google