Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.11 Slovesa - opakování Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.11 Slovesa - opakování Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1

2 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.11 Slovesa - opakování Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd k zopakování, procvičení a upevnění vědomostí o slovesech. Žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

3 zalévájedli jstezpívali přijdu zahřmělo vyhrál jsizavřoucvičíme budeš spát umím 1. Spoj slovesné tvary se správným určením času. čas budoucíčas přítomnýčas minulý

4 Knoflík Adamovi se ________ knoflík na rukávu košile. Chtěl si ho ________ sám, aby ho maminka ________. ________ do velké jehly dlouhou nit a začal ________. Knoflík ________ pevně. Když si potom košili ________, divil se, že to nejde. Nemohl protáhnout ruku rukávem. Proč asi? a)Převyprávěj příběh v 1. osobě čísla jednotného. b)Převyprávěj příběh v čase přítomném a budoucím. 2. Doplň vhodná slovesa.

5 Hoch jako střela ________ z domu. Datel ________ po kmeni. V suchém listí ________ zmije. Otec po obědě ________. Dědeček ________ v parku. Káně ________ za holubem. Vrána ________ na záhonu. Skřivánek ________ do výše. Stařenka ________ o holi. Děvčata ________ přes švihadlo. Vlak už ________. Dítě ________ po cestě. (přeskakovat, plazit se, šplhat, rozjíždět se, poskakovat, vyběhnout, vyrazit, batolit se, vznést se, usnout, procházet se, belhat se ) 3. Doplň do vět vhodná slovesa z nabídky v čase minulém.

6  Tajenka: Slovesný tvar, který vyjadřuje osobu a číslo, se nazývá __________. 4. Vylušti křížovku a zapiš tajenku. sloveso foukat v 3.os. č.j. času min. sloveso prát v 2.os. č.mn. času přít. sloveso určit v 1.os. č.mn. času bud. sloveso zmizet v 1.os. č.j. času bud. sloveso vítat v 2.os. č.mn. času přít. sloveso ohýbat v 1.os. č.j. času přít.

7 Chtěla _____ zazpívat, tak do toho! Přines _____ všechny věci. _____ ve škole. _____ rád, že tě vidím. Můžeš _____ ukrojit sama, protože _____ šikovná. Chodili _____ tam moc rádi. Zaléval _____ květiny a rozlil ______ vodu. Jak _____ tam měl? _____nechoď! Nevíš, kde _____ se seznámili? Nechceš _____ se mnou hrát? Pojď _____! Ráda se _____ vrací. _____ tu ráda. Musíš _____ přijet! _____ rád, že se _____ všechny věci vešly. Hezky _____ na ni usmál. _____ na tebe oba pyšní! Chtěla _____ to vědět, tak _____ teď nestěžuj! Co _____ přinesl? Měl by _____ pospíšit. 5. Doplň jsem, jsme, sem, jsi, si, sis nebo ses.

8 Děti šly ráno do školy. Kubík si zapomněl učebnice, proto asi dostane poznámku. Já jsem si napsala všechny úkoly. Paní učitelka hledá svoji třídu. Žáci se zdraví na chodbě. Kde se dnes budete učit? My jdeme do druhého patra. Budeš psát také písemku? My už jsme ji psali! 6. Vypiš z textu slovesa, urči u nich osobu, číslo, čas a zapiš je v infinitivu. slovesaosobačísločasinfinitiv

9 zalévájedli jstezpívali přijdu zahřmělo vyhrál jsizavřoucvičíme budeš spát umím Řešení 1. Spoj slovesné tvary se správným určením času. čas budoucíčas přítomnýčas minulý

10 Knoflík Adamovi se utrhl knoflík na rukávu košile. Chtěl si ho přišít sám, aby ho maminka neviděla. Navlékl do velké jehly dlouhou nit a začal šít. Knoflík držel pevně. Když si potom košili oblékal, divil se, že to nejde. Nemohl protáhnout ruku rukávem. Proč asi? a)Převyprávěj příběh v 1. osobě čísla jednotného. b)Převyprávěj příběh v čase přítomném a budoucím. Řešení 2. Doplň vhodná slovesa. Protože si prošil rukáv skrz naskrz.

11 Hoch jako střela vyběhnul z domu. Datel šplhal po kmeni. V suchém listí se plazila zmije. Otec po obědě usnul. Dědeček se procházel v parku. Káně vyrazilo za holubem. Vrána poskakovala na záhonu. Skřivánek se vznesl do výše. Stařenka se belhala o holi. Děvčata přeskakovala přes švihadlo. Vlak už se rozjížděl. Dítě se batolilo po cestě. (přeskakovat, plazit se, šplhat, rozjíždět se, poskakovat, vyběhnout, vyrazit, batolit se, vznést se, usnout, procházet se, belhat se ) Řešení 3. Doplň do vět vhodná slovesa z nabídky v čase minulém.

12  Tajenka: Slovesný tvar, který vyjadřuje osobu a číslo, se nazývá určitý. Řešení 4. Vylušti křížovku a zapiš tajenku. FOUKAL PERETE URČÍME ZMIZÍM VÍTÁTE OHÝBÁM sloveso foukat v 3.os. č.j. času min. sloveso prát v 2.os. č.mn. času přít. sloveso určit v 1.os. č.mn. času bud. sloveso zmizet v 1.os. č.j. času bud. sloveso vítat v 2.os. č.mn. času přít. sloveso ohýbat v 1.os. č.j. času přít.

13 Chtěla jsi zazpívat, tak do toho! Přines sem všechny věci. Jsem/jsme/jsi ve škole. Jsem rád, že tě vidím. Můžeš si ukrojit sama, protože jsi šikovná. Chodili jsme tam moc rádi. Zaléval jsem/jsi/si květiny a rozlil jsem/jsi/si vodu. Jak ses tam měl? Sem nechoď! Nevíš, kde jsme se seznámili? Nechceš si se mnou hrát? Pojď sem! Ráda se sem vrací. Jsem/jsi tu ráda. Musíš sem přijet! Jsem rád, že se sem všechny věci vešly. Hezky ses na ni usmál. Jsme na tebe oba pyšní! Chtěla jsi to vědět, tak si teď nestěžuj! Co sis/si přinesl? Měl by sis/si pospíšit. Řešení 5. Doplň jsem, jsme, sem, jsi, si, sis nebo ses.

14 Děti šly ráno do školy. Kubík si zapomněl učebnice, proto asi dostane poznámku. Já jsem si napsala všechny úkoly. Paní učitelka hledá svoji třídu. Žáci se zdraví na chodbě. Kde se dnes budete učit? My jdeme do druhého patra. Budeš psát také písemku? My už jsme ji psali! Řešení 6. Vypiš z textu slovesa, urči u nich osobu, číslo, čas a zapiš je v infinitivu. slovesaosobačísločasinfinitiv šly3.množnéminulýjít zapomněl si3.jednotnéminulýzapomenout si dostane3.jednotnébudoucídostat napsala jsem si1.jednotnéminulýnapsat si hledá3.jednotnépřítomnýhledat zdraví se3.množnépřítomnýzdravit se budete se učit2.množnébudoucíučit se jdeme1.množnépřítomnýjít budeš psát2.jednotnébudoucípsát psali jsme1.množnéminulýpsát

15 Použitá literatura  JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN 978-80-7289-087-3  MIKULENKOVÁ Hana a kol. Český jazyk 4, 2.díl.Olomouc: Prodos, 2008, ISBN 80-85806-93-2  STYBLÍK Vlastimil a kol. Pracovní sešit k učebnici Český jazyk pro 4.ročník ZŠ. Praha: SPN, 2002, ISBN 80-7235-166-4  ŠTĚRBOVÁ Ludmila, BEDNÁŘOVÁ Lenka. Čeština pro 4. ročník ZŠ – učebnice B. Úvaly: JINAN, 1993, č.j. 10456/93-22  ŠTĚRBOVÁ Ludmila, BEDNÁŘOVÁ Lenka. Čeština pro 4. ročník ZŠ – pracovní sešit. Úvaly: JINAN, 1997, č.j. 12680/93-22  Obrázky z galerie klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.11 Slovesa - opakování Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google