Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Předmět ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE : Materiál je určen pro žáky 7.tříd Slouží jako výkladový materiál s procvičením Snímek č.3 – předmět Snímek č.4 – druhy předmětu Snímek č.5 – žáci vyhledávají ve větách předměty, určují jejich pád a rozlišují předmět holý, rozvitý, několikanásobný Snímek č.6 – žáci vyhledají ve větách podměty, změní je v předměty Snímek č.7 – žáci použijí daná slova ve větách jako předměty Snímek č.8 – žáci rozvíjejí sloveso předměty, nejprve holými, poté rozvitými, nakonec několikanásobnými

3 PŘEDMĚT Vyjadřuje osobu, zvíře nebo věc, které se děj týká
Závisí na slovese (přídavném jméně) Ptáme se na něj : 2.,3.,4.,6.,7.pádovou otázkou Je vyjádřen 1, 3, infinitivem př : Nejsem zvyklá denně cvičit. Vím o tom všechno. Klárka si strašně přála psa.

4 PŘEDMĚT Holý – Mám ráda maminku. Rozvitý – Mám ráda svoji maminku.
Několikanásobný holý – Mám ráda maminku a tatínka. Několikanásobný rozvitý – Mám ráda svoji maminku a tatínka.

5 PŘEDMĚT Vyhledej ve větách předměty a urči jejich pád, urči, zda se jedná o předmět holý, rozvitý, několikanásobný : Dotkl se mě rukou. Z tábora napsal dlouhý dopis bratrovi. Jitka úplně zapomněla na svého kamaráda. Podej mi ven židli. Četl jsem dobrou knihu. Vzpomínal jsem na babičku a na dědečka. Vítek byl velmi podobný matce. Potřebovali jsme nakoupit základní potraviny. Ve škole jsem se seznámil s Pavle, Petrem a Honzou. Na hokejový zápas s Plzní přines buben. Rád cítím vůni Vánoc. Připravuji se na písemnou práci a doufám, že z ní nedostanu pětku.

6 PŘEDMĚT Obměň následující věty tak, aby se z podmětů staly předměty :
Mým nejoblíbenějším jídlem jsou ovocné knedlíky. Mýdlo bylo položeno na umyvadle. Medvědi se u nás neloví. Čaj se pije hořký. Bylo slyšet štěkání psů. Do vázy byly vloženy tulipány a narcisy.

7 PŘEDMĚT Užij uvedená slova jako předměty ve větách : svatba –
obě paže – kniha – Eliška a Viktorka – romantická báseň – levá bota – kamarád Jirka -

8 PŘEDMĚT Doplňuj vhodné předměty, nejprve holé, pak rozvité, nakonec několikanásobné : Šil _________, spatřil _________, sázel _________, prodal __________, radil __________, psal _______, osolil si __________, chytil _________, dal_______.

9 ZDROJ : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3"

Podobné prezentace


Reklamy Google