Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura

2 Název materiálu – mluvnické pády
Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup    Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova  Druh učebního materiálu  Druh interaktivity  Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání  Typická věková skupina  Celková velikost Prezentace k procvičování a fixaci pádů, pádových otázek a skloňování podstatných jmen. Mgr. Dagmar Bumbálková (Autor) Čeština Užívá v mluveném projevu správné gramatické tvary podstatných jmen, přídavných jmen a sloves. Skloňuje podstatná jména. Odůvodňuje a správně píše velká písmena na začátku věty a v typických případech vlastních jmen osob, zvířat a místních pojmenování. - žádné - Skloňování podstatných jmen, pády a pádové otázky Prezentace  Aktivita Skupina žáků Základní vzdělávání – první stupeň – první období 7 – 9 let 3 436 kB

3 7 PÁDŮ A PÁDOVÉ OTÁZKY MLUVNICKÉ PÁDY

4 1. pád – KDO, CO? Maminka nakupovala. Pes hlídal. Kuřátko se vylíhlo. Kuchařka uvařila dobrý oběd.

5 2.pád – KOHO, ČEHO? Babička četla bez brýlí. Paní učitelka mně zkoušela z násobilky. Neviděl jsem do zavřené krabice. Klopýtl jsem u silnice.

6 3.pád – KOMU, ČEMU? Napsal jsem Kamilovi. Divila se tomuto výsledku. Přivoňte si ke květinám. Nevěřili jsme svým uším.

7 4.pád – KOHO, CO? Volal jsem na Lenku. Čekáme návštěvu.
Budete přeskakovat potok? Uviděl krásnou loď.

8 5.pád – OSLOVUJEME,VOLÁME?
Maminko, kde jsi? Huberte, domů! Mařenko, ozvi se mi! Pane, pojďte dál.

9 6.pád – (O)KOM, (O)ČEM? Hovořili jsme o koloběžce. Kniha vypráví o přátelství. Pavlík se ukryl ve stodole. Tatínek odešel po obědě.

10 7.pád – KÝM, ČÍM? Šel jsem domů s Petrem. Kočka ležela před domem. Karkulka procházela lesem. Chlapec s kolem stál před obchodem.

11 7.Pádů a pádové otázky 1.pád KDO, CO? 2.pád KOHO, ČEHO? 3.pád KOMU, ČEMU? 4.pád KOHO, CO? 5.pád OSLOVUJEME, VOLÁME! 6.pád (O) KOM, (O) ČEM? 7.pád KÝM, ČÍM?

12 Zdroj obrázku [online][cit. 2012-05-14]
Zdroj obrázku [online][cit ]. Dostupný pod licencí Pixmac na WWW: < < > < > < > < > < > < 419> < < > < > < > <

13 <http://www. pixmac
< < < < < < > <


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google