Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_39 Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, první období Typická věková skupina: 6-8 let Metodické doporučení: Snímky 3, 4 lze číst s vyspělejšími čtenáři nebo jen učitel, snímek 8, 9 je třeba vytisknout. Ověřeno dne: Ve třídě: 1. Anotace: Odpovědi na otázky z přečteného textu, domýšlení konce příběhu, skládání slov z přeházených písmen Autor: Vanda Šimonová Jazyk: český Vzdělávací oblast: Český jazyk Očekávaný výstup: Žák poznává vhodné verbální a nonverbální prostředky řeči, žák seřadí ilustrace podle posloupnosti a vypráví podle nich jednoduchý příběh, žák vyjadřuje své pocity z přečteného textu slovem i obrazem, žák dle svých možností pracuje tvořivě s literárním textem. Průřezová témata: osobnostní a sociální výchova – osobnostní rozvoj, sociální rozvoj, morální rozvoj; multikulturní výchova – lidské vztahy Klíčová slova: dotvoření příběhu, ilustrace, vypravování, skládání slov Druh učebního materiálu: Prezentace s obrázky Cílová skupina: žák

2 Dostupné na www.zsamsslapy.wbs.cz
Český jazyk 1.ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vanda Šimonová. Dostupné na

3 Práce s textem: (Pro vyspělejší čtenáře. Text čte učitel.)
Pohádka. Za zeleným kopcem a modrou tůní, v jedlovém lese, žila jedna malá víla. Jmenovala se Evelínka Nebyla to obyčejná víla. Byla to velmi důležitá víla, která strážila velikou vzácnost - poslední pramínek s kouzelnou živou vodou. Víte, co je živá voda? Když se takové vody napije někdo smutný, vrátí se k němu radost Když se takové vody napije někdo nemocný, okamžitě se uzdraví Takovou sílu měl tenhle pramínek.

4 Jednou takhle odpoledne v parném letním dni seděla Evelínka ve stínu, pod větvemi jedlí, aby jí nebylo horko a z dálky slyší nějaký divný zvuk. Jako když kvílí meluzína: „Uííí, uííí!“ Evelínka si stoupla, aby lépe viděla, dívá se do dálky, ale nic nevidí. Najednou, na větvi nad ní něco zašustí a zase se ozve strašlivě smutné: „Uííí, uííí.“ Evelínce se leknutím podlomila kolena. Rychle se podívala nahoru, odkud zvuk vycházel a málem strachy utekla. Na větvi přímo nad ní seděl…. (dokonči příběh)

5 Úkoly: Odpověz na otázky.
V jakém lese žila víla? Jak se víla jmenovala? Co víla v lese dělala? Jaké léčivé účinky má živá voda? Jaký zvuk víla slyšela? Jaká znaménka za větami najdeš v textu? Kolik je v textu dvojteček? Byl/a jsi někdy smutný/á? Proč? Co Tě potěší? Z čeho máš radost? Rozveselil/a jsi někdy někoho?

6 Správné odpovědi: 2. Víla žila v jedlovém lese. 3. Jmenovala se Evelínka. 4. Víla strážila poslední pramínek s kouzelnou živou vodou. 5. Když se takové vody napije někdo smutný, vrátí se k němu radost. Když se takové vody napije někdo nemocný, okamžitě se uzdraví. 6. Víla slyšela: „Uííí, uííí!“

7 7. V textu najdeme tečky, otazníky a vykřičníky. 8
7. V textu najdeme tečky, otazníky a vykřičníky. 8. V textu najdeme dvě dvojtečky.

8 Další úkol: Domysli si další děj příběhu, (můžeš namalovat obrázek a podle obrázku svůj příběh vyprávět).

9 Slož správně slova, napiš je správně psacími písmeny.
nekmípra ____________________________ vekalínE______________________________ výdlejo sel____________________________ áviž ovad _____________________________ kaustdán______________________________ Zdraví Vás TONDA!!!!!!

10 pramínek Evelínka jedlový les živá voda studánka
Správné odpovědi: pramínek Evelínka jedlový les živá voda studánka

11 Konec prezentace

12 Citace: Obrázky: Klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google