Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Číslo operačního programu: Předmět: Jazyk a jazyková komunikace Ročník: 2. Téma: VY_12_INOVACE_01_CJ_02_MG Název: Věta Autor: Mgr. Marie Gregorovičová Popis: Seznámit se s druhy vět a určit je, tvořit věty, najít začátek a konec věty a označit ho.

2 Věta, slovo, slabika, písmeno
Věta je vyslovená nebo napsaná myšlenka. V mluveném projevu poznáme konec věty podle melodie hlasu - na konci věty klesneme hlasem. Na začátku věty píšeme velké písmeno, na konci věty píšeme tečku (.), otazník (?) nebo vykřičník (!). Po kolejích jede vlak. To je krása! Krájí maminka cibuli?

3 Přiřaď věty ke správnému obrázku.
Babička vaří oběd. Tatínek opravuje auto. Maminka upekla bábovku. Tomáš jezdí na kole. Anička maluje dům.

4 Přiřaď věty ke správnému obrázku.
Babička vaří oběd. Tatínek opravuje auto. Maminka upekla bábovku. Tomáš jezdí na kole. Anička maluje dům.

5 Začátek věty označ červeně. Konec věty označ modře
Začátek věty označ červeně. Konec věty označ modře. Škrtni slovo, které do věty nepatří. Babička peče seče maso. Tatínek řídí řítí auto. Čti našlas nahlas! Lucka makuje maluje obrázek. Zuřivý pás pes vrčí na pošťáka. Honzík si kryje hraje s autíčkem. Jíš rád ovce ovoce? Králík žere seno saze. Sadař zubař sklízí jablka. Tatínek seká trávu slávu. Kočička šije pije mléko. Půjdeš odpoledne vlna ven? Dědeček čte nohy noviny. Ořež učeš si tužku! Tomáš pouští tráva draka. Za lesem je mouka louka. Na podzim zrají kvetou astry. Co si přeješ k Václavovi Vánocům? Urči druhy vět. Kolik vět má celé cvičení?

6 Začátek věty označ červeně. Konec věty označ modře.
Babička peče maso. Tatínek řídí auto. Čti nahlas! Lucka maluje obrázek. Zuřivý pes vrčí na pošťáka. Honzík si hraje s autíčkem. Máš rád ovoce? Králík žere seno. Sadař sklízí jablka. Tatínek seká trávu. Kočička pije mléko. Půjdeš odpoledne ven? Dědeček čte noviny. Ořež si tužku! Tomáš pouští draka. Za lesem je louka. Na podzim kvetou astry. Co si přeješ k Vánocům? 18

7 Pořadí vět v textu nemůžeme libovolně měnit.
Čištění zubů. Potom si navlhčeným kartáčkem pečlivě vyčistím všechny zuby. Kartáček s pastou navlhčím v kelímku s vodou. Nejdřív si vytlačím na zubní kartáček kousek zubní pasty. Vypláchnu si pastu z úst. Nakonec ještě použiji ústní vodu. K čištění zubů potřebuji zubní kartáček, pastu na zuby, kelímek s vodou a ústní vodu. Označ věty čísly 1 – 6 tak, jak mají jít za sebou.

8 Pořadí vět v textu nemůžeme libovolně měnit.
Čištění zubů. K čištění zubů potřebuji zubní kartáček, pastu na zuby, kelímek s vodou a ústní vodu. Nejdřív si vytlačím na zubní kartáček kousek zubní pasty. Kartáček s pastou navlhčím v kelímku s vodou. Potom si navlhčeným kartáčkem pečlivě vyčistím všechny zuby. Vypláchnu si pastu z úst. Nakonec ještě použiji ústní vodu.

9 Zdroje: kliparty PowerPointu


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník"

Podobné prezentace


Reklamy Google