Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Advertisements

Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Pracovní právo. Pohovor
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Zahájení a průběh správního řízení
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Občanské soudní řízení I.
Pracovní porada Pracovní list.
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Vznik pracovního poměru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pracovnělékařské služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pracovněprávní minimum…
zpracovaný v rámci projektu
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Právní úprava „bezpečné práce“ v ČR
zpracovaný v rámci projektu
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP Jaroslav Stránský jaroslav.stransky@law.muni.cz

Působení odborové organizace u zaměstnavatele Odborová organizace působí u zaměstnavatele a má právo jednat, pokud je k tomu oprávněna podle stanov, alespoň tři její členové jsou u zaměstnavatele v pracovním poměru. Oprávnění odborové organizace u zaměstnavatele vzniknou dnem následujícím po dni, kdy zaměstnavateli oznámila, že splňuje výše uvedené podmínky. Přestane-li odborová organizace tyto podmínky splňovat, je povinna to zaměstnavateli bez zbytečného odkladu oznámit. 2

Právo na umožnění činnosti Zaměstnavatel je povinen na svůj náklad vytvořit zástupcům zaměstnancům podmínky pro řádný výkon jejich činnosti. Zaměstnavatel je zejména povinen poskytovat místnosti s nezbytným vybavením, hradit náklady na údržbu a technický provoz a potřebné podklady. Zaměstnavatel je povinen plnit uvedené povinnosti podle svých provozních možností a v přiměřeném rozsahu (přiměřenost se posuzuje zejména ve vztahu k velikosti a síle hospodářského zázemí). 3

Výkon činnosti odborových funkcionářů Členové orgánu odborové organizace jsou chránění před rozvázáním pracovního poměru ze strany zaměstnavatele: Zaměstnavatel musí požádat odborovou organizaci o předchozí souhlas výpovědí nebo okamžitým zrušením, Není-li souhlas dán, je rozvázání pracovního poměru neplatné, ledaže zaměstnavatel prokáže, že na něm není možné spravedlivě požadovat další trvání pracovního poměru. Uvolnění k výkonu činnosti, nelze-li tuto činnost vykonat mimo pracovní dobu: právo na pracovní volno s náhradou mzdy k výkonu funkce člena orgánu odborové organizace, volno bez náhrady mzdy k výkonu jiné odborové činnosti. 4

Oprávnění zástupců zaměstnanců V souvislosti s uplatňováním oprávnění zástupců zaměstnanců vůči zaměstnavateli se hovoří o spoluúčasti zaměstnanců. Zástupci zaměstnanců mají vůči zaměstnavateli právo na: informování, projednání, spolurozhodování, kolektivní vyjednávání, kontrolu. Zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů se mohou podílet na tvorbě právních předpisů. 5

Informování a projednání Právní úprava vychází ze směrnice 2002/14/EC. Cíle úpravy informování a projednávání: zvýšení ochrany práv zaměstnanců prostřednictvím získání důležitých informací, zvýšení konkurenceschopnosti a přizpůsobivosti zaměstnavatelů. Právo na informace a projednání mají samotní zaměstnanci. Pokud působí zástupců zaměstnanců, plní zaměstnavatel svou povinnost jejich prostřednictvím. Základní obsah informování a projednávání: § 279, 280, 286 zákoníku práce. Zaměstnavatel musí s odborovou organizací projednávat i některé záležitosti týkající se jednotlivých zaměstnanců (např. výpověď, náhrada škody). 6

Informování a projednání § 278 odst. 2 zákoníku práce: Informováním se rozumí poskytnutí nezbytných údajů, z nichž je možné jednoznačně zjistit stav oznamované skutečnosti, popřípadě k ní zaujmout stanovisko. Zaměstnavatel je povinen poskytnout informace v dostatečném předstihu a vhodným způsobem, aby je zaměstnanci mohli posoudit, popřípadě se připravit na projednání a vyjádřit své stanovisko před uskutečněním opatření. § 278 odst. 3 zákoníku práce: Projednáním se rozumí jednání mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci, výměna stanovisek a vysvětlení s cílem dosáhnout shody. Zaměstnavatel je povinen zajistit projednání v dostatečném předstihu a vhodným způsobem, aby zaměstnanci mohli na základě poskytnutých informací vyjádřit svá stanoviska a zaměstnavatel je mohl vzít v úvahu před uskutečněním opatření. Zaměstnanci mají při projednání právo obdržet na své stanovisko odůvodněnou odpověď. 7

Informování a projednání v oblasti BOZP Zaměstnavatel je povinen projednat: podstatná opatření týkající se BOZP, vyhodnocení rizik, přijetí a provádění opatření ke snížení jejich působení, výkon prací v kontrolovaných pásmech a zařazení prací do kategorií podle zvláštního právního předpisu, organizaci školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, určení odborně způsobilé fyzické osoby k prevenci rizik podle zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zaměstnavatel je povinen informovat o: zaměstnancích určených k organizování poskytnutí první pomoci, k zajištění přivolání lékařské pomoci, hasičského záchranného sboru a Policie České republiky a k organizování evakuace zaměstnanců, výběru a poskytování pracovnělékařských služeb, určení odborně způsobilé fyzické osoby k prevenci rizik podle zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, každé další záležitosti, která může podstatně ovlivnit BOZP. 8

Další formy součinnosti v oblasti BOZP Zaměstnavatel je povinen vyslechnout informace, připomínky a návrhy na přijetí opatření týkajících se BOZP, zejména návrhy na odstranění rizik nebo omezení působení rizik, která není možno odstranit. Odborová organizace je povinna spolupracovat se zaměstnavatelem a s odborně způsobilými fyzickými osobami k prevenci rizik podle zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tak, aby zaměstnavatel mohl zajistit bezpečné a zdraví neohrožující pracovní podmínky a plnit veškeré povinnosti stanovené zvláštními právními předpisy a opatřeními orgánů, kterým přísluší výkon kontroly. Zaměstnavatel je povinen odborové organizaci zajistit školení umožňující jim řádný výkon jejich funkce a zpřístupnit jim právní a ostatní předpisy k zajištění BOZP. Zaměstnavatel je povinen umožnit odborové organizaci při kontrolách ze strany kontrolních orgánů přednést své připomínky. 9

Právo na spolurozhodování Zaměstnavatel může učinit určité rozhodnutí nebo právně jednat jen se souhlasem zástupce zaměstnanců. V některých případech jde o podmínku platnosti právního jednání. Příklady práva na spolurozhodování: vážné důvody pro opakování pracovních poměrů na dobu určitou (39 odst. 4 zákoníku práce), rozvázání pracovního poměru odborového funkcionáře (§ 61 zákoníku práce) prodloužení vyrovnávacího období až na 52 týdnů [§ 78 odst. 1 písm. m), § 85 odst. 4, § 93 odst. 4 zákoníku práce], zavedení konta pracovní doby (§ 86 odst. 1 zákoníku práce), organizování prověrek BOZP (§ 108 odst. 5 zákoníku práce), částečná nezaměstnanost (§ 209 odst. 2 zákoníku práce), rozvrh čerpání dovolené (§ 217 odst. 1 zákoníku práce), hromadné čerpání dovolené (§ 220 zákoníku práce), vydání pracovního řádu (§ 306 odst. 4 zákoníku práce). 10

Právo kontroly Odborové organizace mají právo vykonávat kontrolu nad stavem BOZP. Zaměstnavatel musí odborové organizaci zajistit možnost: prověření toho, jak zaměstnavatel plní své povinnosti v péči o BOZP a zda soustavně vytváří podmínky pro bezpečnou a zdraví neohrožující práci, pravidelně prověřovat pracoviště a zařízení zaměstnavatelů pro zaměstnance a kontrolovat hospodaření zaměstnavatelů s osobními ochrannými pracovními prostředky, prověření toho, zda zaměstnavatel řádně vyšetřuje pracovní úrazy, účastnit se zjišťování příčin pracovních úrazů a nemocí z povolání, popřípadě je objasňovat, účastnit se jednání o otázkách BOZP. Náklady vzniklé výkonem kontroly nad BOZP hradí stát. Odborové organizace nemají možnost rozhodnout o zastavení výkonu práce (tzv. závazný pokyn). Samotný zaměstnanec má ale právo odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví. 11

Shrnutí Je třeba rozlišovat mezi obsahem práva na informování, práva na projednání, práva na spolurozhodování. Zaměstnavatel má vůči odborové organizaci v oblasti BOZP řadu povinností. Vztahy mezi odbory a zaměstnavatelem na poli BOZP má ovládat princip kooperace a nikoli konfrontace (zaměstnavatel i odborová organizace mají společný zájem na zajištění BOZP). Zaměstnavatel i odborová organizace si musí poskytovat vzájemnou součinnost. 12