Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Spotřební a energetické daně
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MVdr.Vratislav Krupka.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Spotřební a energetické daně
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Požadavky na potraviny
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Pro účely tohoto zákona se rozumí název - název výrobku, druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny stanovený jiným PP nebo prováděcím PP výroba potravin - čištění, třídění, upravování, opracování a zpracování, včetně souvisejícího balení a další úpravy potravin za účelem uvádění na trh, s výjimkou činností spočívající pouze v samostatném procesu balení nebo krájení nebo jiném způsobu dělení potravin včetně jejich navazujícího balení potravina neznámého původu - potravina, u které nelze identifikovat provozovatele potravinářského podniku, který potravinu nebo její složku vyrobil nebo dodal jinému provozovateli potravinářského podniku

potraviny živočišného původu - potraviny stanovené definicemi uvedenými v bodech 1.1, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.1, 3.1, 3.4, 3.5, 3.6, 4.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6., 7. a 8.1 odrážce druhé a třetí přílohy I k nařízení č. 853/2004, mlezivo, krev, včelí produkty a maso krokodýlů prodejní úsek - část prodejní plochy samoobslužné prodejny vymezená prodejním pultem, je-li pult bez přepážek, nebo částí prodejního pultu oddělenou přepážkami, a související prostory samoobslužné prodejny používané k úpravě a skladování potravin uváděných na trh v prodejním pultu, je-li pult bez přepážek, nebo části prodejního pultu oddělené přepážkami

Obsah zákona povinnosti provozovatelů potravinářských podniků kteří vyrábějí nebo dovážejí potraviny určené pro zvláštní výživu informační povinnost provozovatele potravinářského podniku ozařování potravin klasifikace jatečných zvířat označování potravin uvádění potravin na trh státní dozor sankce

Povinnosti PPP dodržovat smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jakost potravin; dodržovat ve všech fázích výroby, balení, krájení nebo jiného způsobu dělení a uvádění potravin na trh technologické a hygienické požadavky, způsob a podmínky přepravy, uchovávání a manipulace s potravinami dodržovat požadavky stanovené předpisy EU dodržovat požadavky pro druhy a přípustná množství toxikologicky významných látek v potravinách jde-li o potravinu uváděnou na trh na území České republiky, uvádět povinné informace o potravinách stanovené v právních předpisech v českém jazyce dodržovat požadavky na složení doplňků stravy, jejich označování a způsob použití používat jen takové obaly a obalové materiály, které chrání potravinu před znehodnocením, znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez otevření nebo změny obalu a odpovídají požadavkům na předměty a materiály určené pro styk s potravinami poskytnout potřebný počet zaměstnanců a odpovídající technické vybavení pro zajištění výkonu kontroly podle přímo použitelných předpisů Evropské unie upravujících dovoz některých potravin ze třetích zemí oznámit zahájení, změny nebo ukončení výkonu předmětu činnosti podle tohoto zákona nejpozději v den, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu dozoru zajistit dodržování požadavků na nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanovených v souladu s atomovým zákonem

zachovat označení šarže podle §9 uchovávat potraviny při teplotách stanovených nařízením č. 853/2004 nebo prováděcím PP, popř. při teplotách stanovených PPP, který potravinu vyrobil potraviny určené pro zvláštní výživu a doplňky stravy uvádět na trh pouze balené u zabalených i nebalených potravin dodržovat lhůty a další požadavky pro uvádění na trh stanovené prováděcím PP zachovat označení šarže podle §9 neprodleně vyřadit z dalšího uvádění na trh potraviny uvedené v § 10 odst. 1 písm. a) až e) balené do obalů, které neodpovídají požadavkům PP nedostatečně nebo nesprávně označené neodpovídající požadavkům na jakost stanoveným prováděcím PP nebo deklarovaným výrobcem páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené zabezpečit, aby ve všech fázích uvádění potraviny na trh byl k dispozici doklad o původu zboží a bez zbytečného odkladu ho předložit orgánu dozoru na jeho žádost

Ozařování potravin ozařovny schvaluje SZPI podrobnosti ve vyhlášce č. 133/2004

Klasifikace těl jatečných zvířat = způsob zařazování jatečně upravených těl jatečných zvířat do tříd jakosti způsobem stanoveným přímo PP EU a prováděcím PP provozovatel jatek, který poráží jatečná zvířata, je povinen zajistit klasifikaci jatečných zvířat způsobem a v rozsahu stanoveném nařízení Komise č. 1249/2008 náklady spojené s klasifikací jatečných zvířat hradí stejným dílem dodavatel jatečných zvířat a provozovatel jatek povinnost klasifikovat se nevztahuje na provozovatele jatek, který poráží v ročním průměru nejvýše do 200 kusů prasat týdně pouze prasata narozená a vykrmená ve vlastních chovných zařízeních a která všechna jatečně upravená těla bourají dospělý skot v ročním průměru nejvýše do 20 kusů týdně klasifikace se dále nevztahuje na dospělý jatečný skot a prasata, která jsou na žádost žadatele dodávána pouze k porážce pro vlastní spotřebu

Klasifikátor provádí klasifikaci jatečných zvířat FO na základě osvědčení o odborné způsobilosti – MZe o provedené klasifikaci vystaví protokol

Označování potravin balená ve výrobě – (nařízení 1169/2011) + jakost balená bez přítomnosti zákazníka balená v přítomnosti zákazníka

Označování potravin PPP, pod jehož jménem nebo obchodní firmou je balená potravina uváděna na trh, nebo není-li usazen v Evropské unii, dovozce potraviny na trh Evropské unie, je povinen kromě dodržení požadavků přímo použitelného předpisu EU upravujícího označování potravin zajistit na obalu potraviny určeném pro spotřebitele nebo pro zařízení stravovacích služeb, nebo na etiketě k obalu připojené, uvedení a přesnost údaje o třídě jakosti údajů o seznamu a množství složek u nápojů s více než 1,2 % objemových alkoholu informace o výrobci u nápoje s více než 20 % objemových alkoholu dalších údajů, stanoví-li tak prováděcí právní předpis nebo veterinární zákon

dosáhl maximálního ročního obratu 20 000 000 Kč Za malé množství potravin, které je osvobozené od požadavku na povinné deklarování výživových údajů na základě přílohy V bodu 19 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, se považuje množství potraviny, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, kterým se rozumí potravinářský podnik nebo hospodářství provozující maloobchod přímo zásobující konečného spotřebitele na území České republiky, a bylo vyrobeno v uzavřeném účetním období v potravinářském podniku, který v tomto období zaměstnával maximálně průměrný přepočtený počet 10 zaměstnanců, jejichž pracovní pozice uvedená v pracovní smlouvě přímo souvisí s výrobou potravin dosáhl maximálního ročního obratu 20 000 000 Kč

Označování potravin zabalených bez přítomnosti spotřebitele název a adresa PPP, který potravinu vyrobil název potraviny čisté množství seznam složek země nebo místo původu způsob uchování – je-li to nezbytné datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti další povinné údaje u určitých druhů nebo skupin potravin podle nařízení EU o označování alergeny údaj o množství hlavní složky v hmotnostních procentech – zatím není žádný prováděcí PP údaje o třídě jakosti další údaje

§ 8 Označování nebalených potravin V těsné blízkosti potraviny název a adresa PPP, který potravinu vyrobil název potraviny (podle podmínek nařízení 1169/2011) údaj o množství hlavní složky (pokud stanoví vyhláška) údaj o třídě jakosti (pokud stanoví vyhláška) země původu (podle podmínek nařízení 1169/2011) - možný jeden údaj pro skupinu V blízkosti místa nabízení k prodeji datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti, alergeny Na vyžádání spotřebitele nebo viditelně jinou formou zpřístupnit seznam složek (podle podmínek nařízení 1169/2011) množství zdůrazněné složky (podle podmínek nařízení 1169/2011)

V těsné blízkosti potraviny Jedná se o deklarování údajů přímo (v těsné bezprostřední blízkosti – např. u cenovky) u nebalených potravin nabízených k prodeji spotřebiteli, tj. např. v obslužném úseku.

V blízkosti místa nabízení k prodeji Jedná se o prostor zahrnující např. prodejní pult a jeho blízké okolí. Údaje se viditelně a čitelně zpřístupní pro spotřebitele. Tyto informace se mohou umístit např. na vitrínu obslužného úseku nebo vedle samoobslužného úseku formou katalogů nebo zalaminovaných textů…

Na vyžádání spotřebitele nebo viditelně zpřístupnit Informace musí být konečnému spotřebiteli sděleny v okamžiku jeho vyžádání (např. osobní sdělení od obsluhy obslužného prodeje). Informaci o seznamu složek (složení) a množství složky zdůrazněné např. v názvu potraviny lze spotřebiteli zpřístupnit a sdělit i jinou formou. Za tuto jinou formu se považuje způsob předání informace podle odstavce 2, tj. doplnit tyto údaje způsoby výše uvedenými.

Označování pokrmů nebalené zabalené na místě prodeje na žádost spotřebitele zabalené bez přítomnosti spotřebitele název potraviny (podle podmínek nařízení 1169/2011) údaj o přítomnosti alergenů (podle podmínek 1169/2011) údaj o množství pokrmu (stanoví prováděcí právní předpis) údaj o datu použitelnosti (stanoví prováděcí právní předpis) údaj o podmínkách uchování popř. návod k použití (stanoví prováděcí právní předpis)

„česká potravina“ od 1.1.2017 slovy x grafické znázornění 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka musí pocházet z ČR, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR součet hmotnosti složek pocházejících z ČR musí tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek (mimo vodu) stanovených v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny a výroba proběhla na území ČR „vyrobeno v České republice“, „česká potravina“,…

Uvádění potravin na trh Na trh je zakázáno uvádět potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem s prošlým datem použitelnosti neznámého původu překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy stanovené v atomovém zákoně ozářené v rozporu s požadavky stanovenými tímto zákonem a prováděcím PP potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny na trh, jsou-li takto označeny, odděleně umístěny a jsou-li bezpečné potraviny mohou být použitelné k jinému než původnímu použití - pouze jsou-li bezpečné, odděleně umístěné a je-li na nich nebo v jejich bezprostřední blízkosti zřetelně označen doporučený způsob použití

Charitativní organizace Vztahuje se na potraviny nejsou v souladu s požadavky potr. práva jsou bezpečné !!! lze poskytnout humanitárním a charitativním organizacím seznam - www.eagri.cz

§ 11a (1) Potravina vyrobená nebo uvedená na trh ve členském státě EU nesmí být odmítnuta k uvedení na trh v České republice za předpokladu, že tato potravina odpovídá a) předpisům, které jsou pro výrobu této potraviny anebo její uvedení na trh v některém z těchto států závazné, nebo b) výrobním postupům a pravidlům správné výrobní praxe používaným v některém z těchto států, pro které existuje dostatečně podrobná dokumentace, na jejímž základě je v případě potřeby možné provést dodatečná šetření. (2) Ustanovení odstavce 1 se neuplatní v případě, že právní předpisy, pravidla správné praxe nebo postupy uvedené v odstavci 1 nezaručují míru ochrany oprávněného zájmu odpovídající míře této ochrany v České republice.

Státní dozor orgány ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správa krajské hygienické stanice Ministerstvo obrany Ministerstvo vnitra Státní veterinární správa Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Krajské hygienické stanice vykonávají kontrolu dodržování povinností PPP pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna MO nebo MV při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin

Ministerstvo obrany vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku pro provozování stravovacích služeb v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů

Ministerstvo vnitra vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku pro provozování stravovacích služeb v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v bezpečnostních s borech s výjimkou Vězeňské služby pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby

Státní veterinární správa pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin ŽP, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle § 22 veterinárního zákona pro uvádění potravin ŽP na trh v tržnicích a na tržištích pro uvádění potravin ŽP na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států EU v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení pro provádění klasifikace těl jatečných zvířat pro uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb

Státní zemědělská a potravinářská inspekce pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh, pokud tato kontrola není prováděna SVS pro výrobu, distribuci a uvádění tabákových výrobků na trh pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí¨, pokud tato kontrola není prováděna SVS pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna MO nebo MV

Otázky Kdo vykonává dozor nad přepravou a skladováním PŽP? Kdo vykonává dozor v prodejně nad krájením a následným balením salámů, pokud v prodejně nedochází k úpravě masa? Kdo vykonává dozor nad balením medu, který byl vykoupen od jiných včelařů? Co to je samoobslužná prodejna? Co je prodejní pult? Kdo vykonává dozor v řeznictví nad krájením a následným balením salámů? Co když jsou odděleny pulty pro maso a masné výrobky (Váhala)? Kdo vykonává dozor v prodejně potravin, kde se žádné potraviny neupravují, ale prodává se tam zvěřina? Kdo vykonává dozor nad prodejem medu na samostatném prodejním místě?

Přestupky 1 000 000 Kč 3 000 000 Kč 10 000 000 Kč 50 000 000 Kč

Vyhláška č. 366/2005 Sb., pro zmrazené potraviny Označení slovy, že potravina byla hluboce zmrazena datem minimální trvanlivosti při teplotě skladování minus 18 C nebo nižší teplotou skladování slovy "po rozmrazení znovu nezmrazujte" uvádění do oběhu – při přepravě krátkodobý pokles na minus 15 °C

Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Maso - pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, požadavky na jakost, uvádění na trh hovězí, vepřové, skopové, jehněčí, kozí, kůzlečí, koňské, hříběcí, králičí, krokodýlí hovězí výsekové maso – označí slovy „mladý býk“, „býk“, „volek“, „jalovice“ nebo „kráva“ (identifikace zvířete, jatek, bourárny a původu zvířete)

Nařízení EP a R č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 820/97 IČ zvířete schvalovací číslo jatek schvalovací číslo bourárny původ – kde narozen, vykrmen, poražen

Mleté maso mleté maso musí být připravováno jen před spotřebitelem, pokud se nejedná o mleté maso balené Nařízení č. 853/2004 Příloha I: „Mletým masem“ se rozumí vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli „Masnými polotovary“ se rozumí čerstvé maso, včetně rozmělněného masa, ke kterému byly přidány potraviny, koření nebo přídavné látky anebo které bylo podrobeno ošetření, jež nestačí ke změně vnitřní struktury svalových vláken masa, a tím i k vymizení vlastností čerstvého masa

Masné výrobky pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění na trh Druh Skupina masný výrobek tepelně opracovaný tepelně neopracovaný tepelně neopracovaný pro tepelnou úpravu trvanlivý tepelně opracovaný trvanlivý fermentovaný konzerva polokonzerva masný polotovar

Označení masa podle živočišného druhu zvířat nebo podle výrazů uvedených ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. v tabulkách lze v názvu masného výrobku nebo masného polotovaru použít . . . . . . obsahuje-li masný výrobek nebo masný polotovar nejméně 50 % hmotnostních uvedeného masa z celkového obsahu masa použitého při jeho výrobě (označení živočišným druhem masa v názvu výrobku) např. Srnčí klobása, telecí párek . . . obsahuje-li masný výrobek méně než 50 % hmotnostních uvedeného masa z celkového obsahu masa, může být tato skutečnost vyjádřena v názvu masného výrobku pouze slovy „s (název živočišného druhu) masem“ např. Klobása se srnčím masem, párek s telecím masem

šunka z vepřového masa je vyrobena pouze z vepřové kýty či masa vepřové kýty pokud je šunka z jiného než vepřového masa, musí být v názvu označena živočišným druhem a částí jatečného těla, ze kterého pochází (např. kuřecí prsní šunka) šunky nejvyšší jakosti a výběrové jsou celosvalové, u šunek třídy standardní lze při výrobě použít zrněnou surovinu

Ryby a výrobky z nich Vejce – kód producenta Majonézy metody chovu "1" pro vejce nosnic ve volném výběhu "2" pro vejce nosnic v halách "3" pro vejce nosnic v klecích "0" pro vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství registrační kód státu 4místný alfanumerický kód – registrační číslo hospodářství vejce třídy jakosti A se uchovávají při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše plus 18 °C Majonézy

Nařízení EP a Rady (EU) č Nařízení EP a Rady (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury a o změně nařízení Rady (ES) č. 1184/2006 a (ES) č. 1224/2009 a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 104/2000 obchodní označení příslušného druhu a jeho vědecký název způsob produkce, vyjádřený především slovy „…odlov…“ nebo „…odlov ve sladkých vodách …“ nebo „… chov…“; oblast, v níž byl produkt odloven nebo odchován, a kategorii lovného zařízení použitého při rybolovu zda byl produkt rozmražen případně datum minimální trvanlivosti

Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Mléko a mléčné výrobky pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, uvádění na trh Mražené krémy pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění na trh – většinou -18 °C, přeprava – krátkodobé zvýšení na -15°C Jedlé tuky a oleje pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování a jakost – předpisy EU, uvádění na trh– teploty

Mléko Mléko se dle obsahu tuku dělí na… Plnotučné nestandardizované (min. 3,50 % tuku) Mléko, u kterého se od doby dojení nezměnil obsah tuku ani odebráním ani přidáním dalších mléčných tuků a nedošlo také ke smíšení s mlékem, jehož přirozený obsah tuku byl změněn. Plnotučné (min. 3,5 % tuku) Polotučné (min. 1,5 % tuku) Odtučněné nebo odstředěné (max. 0,5 %) Mléko, které nebylo podrobeno tepelnému ošetření nad 40°C ani ošetřeno jiným zásahem s rovnocenným účinkem se označuje jako syrové. Čerstvým mlékem se označí mléko, které nebylo ošetřeno teplotou vyšší než 125 °C.

Mléčné výrobky obecně "ČERSTVÉ" lze označit tekuté mléko nebo tekutou smetanu, které nebyly tepelně ošetřeny teplotou více než 125 °C. "MLÉČNÝ" lze označit mléčný výrobek, v němž mléko nebo mléčný výrobek tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku. "MLÉČNÝ NÁPOJ" lze použít u tekutého mléčného výrobku obsahujícího více než 50 % hmotnostních mléka nebo syrovátky. U ochuceného tekutého mléčného výrobku se u názvu výrobku uvede druh ochucující složky. "JOGURTOVÝ" lze označit výrobek, v němž jogurt tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku. "SÝROVÝ" lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku. PRO VÍCESLOŽKOVÝ VÝROBEK ZE SÝRŮ lze použít označení "sýrový dort", "sýrový dezert", "sýrová roláda", "salámový tavený sýr".

Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh Mléko a mléčné výrobky se skladují, přepravují a uvádějí na trh při teplotě od 2 °C do 8 °C s výjimkou mléka, smetany a mléčných výrobků ošetřených vysokotepelným ošetřením (UHT) nebo sterilací, zahuštěného mléka, sušeného mléka a bílkovinných mléčných výrobků, tavených sýrů, tavených sýrových výrobků a jiných tavených výrobků, které se skladují, přepravují a uvádějí na trh při teplotě stanovené výrobcem Mléčné výrobky lze skladovat v rozmezí teplot od 2 do 8 °C (tedy i v teplotách 4 až 8 °C, 2 až 6 °C)

Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony Přírodní sladidla – pojmy (ve vodě rozpustné sladce chutnající látky na bázi přírodních sacharidů), členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění na trh– teplota a vlhkost Med - pojmy, členění, označování, jakost podle původu květový nebo medovicový podle způsobu získávání nebo obchodní úpravy - vytočený, plástečkový, lisovaný, vykapaný, med s plástečky, filtrovaný, pastový, pekařský Cukrovinky - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost Kakaový prášek a směs kakaa s cukrem - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost Čokoláda a čokoládové bonbóny - pojmy, členění na druhy, skupiny, označování, jakost

Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro škrob  a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Škrob a výrobky ze škrobu (např. puding) - pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, jakost Luštěniny - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost - škůdci Olejnatá semena - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost, skladování

Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čaj, kávu a kávoviny Čaj – pojmy (pravý, zelený, instantní), členění na druhy a skupiny, označování, jakost, technologické požadavky – z čeho lze vyrábět čaj Káva - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost Kávoviny - výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost

Vyhláška č. 331/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici Koření - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost Jedlá sůl - pojmy, členění na skupiny a podskupiny (s jodem, fluorem), označování, jakost Dehydratované výrobky a ochucovadla (např. polévky) - pojmy, členění na skupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu – 5 cm nad zemí a od stěn Hořčice - pojmy, členění na skupiny a podskupiny(plnotučná, kremžská, výběrová), označování, jakost

Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost (předpisy EU), skladování Zpracované ovoce a zelenina - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování (u džemů a marmelád – kolik gramů ovoce bylo použito), jakost, technologické postupy, uvádění do oběhu Suché skořápkové plody - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost – nesmí obsahovat škůdce Houby - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Brambory a výrobky z nich - pojmy, členění na skupiny (ranné a pozdní), označování, jakost, uvádění do oběhu

Vyhláška č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub) zkouška – písemná a ústní – znalost právních předpisů a hub, požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení, způsob jejich sběru, třídění a zpracování, podmínek jejich přepravy, skladování, balení a prodeje. Musí rozeznat jedlé a jedovaté,…. komisi sestaví orgán ochrany veřejného zdraví

Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Mlýnské obilné výrobky (např. mouka, rýže) - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Těstoviny - pojmy, členění na skupiny a podskupiny (vaječné, bezvaječné, celozrnné,..), označování, jakost, uvádění do oběhu Pekařské výrobky - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Cukrářské výrobky a těsta - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění do oběhu

Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy Vody dělíme na balenou přírodní minerální vodu balenou pramenitou vodu balenou kojeneckou vodu balenou pitnou vodu

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí, potraviny pro nízkoenergetickou výživu potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu potraviny bezlepkové potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů, potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové potraviny s nízkým obsahem bílkovin potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu

Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin Tato vyhláška se nevztahuje na balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis přepočítávací koeficienty, doporučené denní dávky uvádění výživové hodnoty – ve 100 g nebo 100 ml skupina 1 energetická hodnota obsah bílkovin, sacharidů a tuků skupina 2 obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku

Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin způsob označování potravin česká potravina označování potravin zabalených bez přítomnosti spotřebitele označování nebalených potravin

Informace o potravinách neobsahují zavádějící údaje ve smyslu čl Informace o potravinách neobsahují zavádějící údaje ve smyslu čl. 7 nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011, které mohou navozovat dojem, že: potravina nebo její složka je "vhodná pro děti", "domácí", "čerstvá", "živá", "čistá", "přírodní" nebo "pravá", charakter potraviny je "dia", potravina je dietní nebo dietetická, nebo potravina byla vyrobena podle náboženských nebo rituálních zvyklostí. Informace o potravinách neobsahují zavádějící údaje ve smyslu čl. 7 nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011, o původu nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka vyjádřením slovy "česká potravina" nebo grafickým znázorněním uvedeným v příloze k této vyhlášce.

Pozor na použití označení "vhodná pro děti", "domácí", "čerstvá", "živá", "čistá", "přírodní" nebo "pravá", aj. Výrazy lze uvést za předpokladu, že jsou stanoveny prováděcím PP nebo předpisem EU (čerstvé máslo, čerstvé mléko, čerstvé ovoce a zelenina, čerstvé pečivo) pokud budou řádně odůvodněny a doplněny popisnou informací, která spotřebiteli vysvětlí, proč je potravina deklarována jako například „vhodná pro děti“ nebo „domácí“ výčet termínů není vyčerpávající a je tak pouze indikativního charakteru jaké termíny jsou zejména považovány za zavádějící na základě čl. 7 nařízení (EU) č. 1169/2011

Vyhláška č. 172/2015 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení potraviny živočišného původu s výjimkou čerstvých produktů rybolovu, živých mlžů, plžů, ostnokožců a pláštěnců určených pro lidskou spotřebu, kolagenu a přírodních a kolagenových střev určených pro výrobu potravin. 24 hodin před prostřednictvím informačního systému SVS

čerstvé ovoce: broskve včetně nektarinek, hrušky, jablka, slívy a švestky, pomeranče, banány, stolní hrozny révy vinné čerstvou zeleninu: cibule a česnek, mrkev a celer bulvový, rajčata, papriky a okurka salátová, zelí hlávkové, květák a brokolice brambory konzumní rané a brambory konzumní pozdní mák setý doplňky stravy 24 hodin před prostřednictvím informačního systému SZPI

Vyhláška č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu Ultrafialové paprsky lze použít k ošetření vody určené k výrobě balené kojenecké vody a balené pitné vody vody používané jako surovina k výrobě potravin. Ionizující záření může být použito pouze k zničení patogenních organismů, a tím snížení nebezpečí nákazy přenášené potravinami omezení kažení potravin zpomalením nebo zastavením rozkladných procesů zničením organismů přispívajících k těmto rozkladným procesům redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením nebo klíčením zničení škodlivých organismů obsažených v rostlinných produktech a rostlinách

Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin Vyhláška č. 231/2016 Sb.,, o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků Vyhláška č. 194/2004 Sb., o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat a podmínkách vydávání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti

Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele Prodávající je povinen: hmotnost, míra nebo množství - umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů předepsaná  nebo schválená  jakost správně účtovat ceny; zaokrouhluje vždy k  nejbližší platné nominální hodnotě nikdo   nesmí   klamat   spotřebitele,   zejména   uvádět nepravdivé,  nedoložené, neúplné,  nepřesné, nejasné,  dvojsmyslné nebo přehnané údaje anebo  zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb či úrovni nákupních podmínek

Dozor nad ochranou spotřebitele Dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem provádí Česká obchodní inspekce, s výjimkou dozoru nad dodržováním daných povinností (jakost, nekalá obchodní praktika, klamavá konání, klamavá opomenutí, agresivní obchodní praktika) na úseku zemědělských, potravinářských a tabákových výrobků provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokud jde o prodej výrobků a poskytování služeb, které jsou upraveny zákonem o ochraně veřejného zdraví provádějí krajské hygienické stanice na úseku veterinární péče provádějí Státní veterinární správa, krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze

Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)