Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů."— Transkript prezentace:

1 Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů

2 Úvod Spotřebitel potřebuje vědět: co potraviny obsahují, aby si podle těchto údajů mohl koupit takové potraviny, které mu umožní zvolit zdravou stravu, pro alergiky, že zakoupené potraviny neobsahují potenciálně nevhodné, v některých případech pak i nebezpečné látky, kde tyto informace naleznou, zda jim také rozumějí.

3 Informace na obalech Funkce obalu: ochrana potraviny před znehodnocením znemožnění změny obsahu zdroje informací o potravině

4 Nebalené potraviny Potraviny nebalené: běžné pečivo ovoce a zelenina lahůdkářské výrobky apod. Podnikatel, který prodává nebalené potraviny musí na viditelném místě umístit písemný údaj s datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti.

5 Trvanlivost potravin Dva pojmy: datum použitelnosti (DP) uvádí se slovy "Spotřebujte do. datum minimální trvanlivosti DMT) uvádí se slovy "Minimální trvanlivost do"

6 Datum použitelnosti DP - datum ukončující dobu, po kterou si potravina podléhající rychle zkáze, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost a po které nesmí být uváděna do oběhu.

7 Datum minimální trvanlivosti DTM - datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

8 Datum minimální trvanlivosti DTM - následuje uvedení dne, měsíce a roku. Pokud je DMT : kratší než 3 měsíce, nemusí být uveden rok, delší než 3 měsíce, ale kratší než 18 měsíců, nemusí být uveden den delší než 18 měsíců, nemusí být uveden měsíc. DMT se označují potraviny, které se rychle nekazí.

9 Nejčastější problémy s označováním Datum je přelepeno cenovkou Datum je nečitelné, např. tvarohy ve staniolové fólii nebo výrobky v "salámovém" balení s kovovou sponou, apod. Špatná orientace na obalech s několikajazyčnými údaji, např. Spotrebujte do... znamená DTM nikoli české Spotřebujte do....

10 Nejčastější problémy s označováním Údaje: best before - "nejlepší před" označuje „dobu minimální trvanlivosti" used by - "spotřebovat do„ označuje „datum použitelnosti“

11 Závěr

12 Doporučení pro výrobce: Vzhledem k neustále se zvyšující informovanosti spotřebitele o kvalitě potravin, správné výživě apod., je důležité zvýšení důvěry spotřebitele a toho je možné dosáhnout jen kvalitními obaly s jasnými informacemi. Doporučení pro spotřebitele: Potravinu, která nemá čitelné informace zásadně nekupovat. Výrobce, resp. prodejce, který tak nečiní si nezaslouží pozornost spotřebitele.

13 Děkuji za pozornost Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů mail: babicka@af.czu.cz


Stáhnout ppt "Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů."

Podobné prezentace


Reklamy Google