Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"— Transkript prezentace:

1 Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 2. Různé způsoby stravování Charakteristika Zdroj:

2 Obsah Smíšená strava Vegetariánství Makrobiotická strava
Syrová strava ( RAW )

3 Smíšená strava

4 Smíšená strava Pro člověka je přirozená smíšená strava.
Je nutné zajistit správný poměr základních živin: bílkovin 15% tuků 30% sacharidů 55%  Aby byla strava smíšená a pestrá, musí obsahovat různé důležité potraviny.

5 Smíšená strava Potraviny rozdělujeme do 5 skupin:
1.   Maso, masné výrobky a vejce – 10 % denní spotřeby. 2.   Mléko a mléčné výrobky – 15 % denní spotřeby. Tyto dvě skupiny tvoří důležité živočišné bílkovinné zdroje. 3.   Obiloviny a luštěniny – celodenní podíl je největší, tvoří 35 % celodenní  energie. 4.   Zelenina, ovoce a brambory – denně kryje asi 15 % celodenní spotřeby. 5.   Tuky a cukry – denní množství nemá být velké, má tvořit asi 25 % denní spotřeby. Strava má být plnohodnotná, tj. dostačující z množstevního i kvalitativního hlediska.

6 Vegetariánství

7 Vegetariánství Vyloučení určitých druhů potravin Je životním stylem
Je několik směrů: Veganství – bez jakékoliv potravin živočišného původu Ovolaktovegetariánství – vyloučení pouze potravin pocházejících z masa Laktovegetariáni – potraviny rostlinného původu a výrobků z mléka Semivegetariánství – vyloučení červeného masa a dodržování 3 dnů zcela bez masa

8 Makrobiotická strava

9 Makrobiotická strava Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma. Příjem nápojů je omezen na minimum. 

10 Makrobiotická strava Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma
1.   Žijící ve vnitrozemí hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce tekutiny pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy 2.   Žijící v přímořských oblastech mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí

11 Syrová strava - RAW

12 Syrová strava - RAW Při tepelné úpravě dochází v potravě k mnohým změnám, které většinou zlepšují stravitelnost potravy, zpříjemňují chuťové vlastnosti a ulehčují její zpracování v trávicím systému. V syrovém stavu ponecháváme ty potraviny, které může náš trávicí systém dobře zpracovat. Je to hlavně rostlinná potrava – ovoce a zelenina. Z živočišné potravy využíváme v syrovém stavu mléko a některé mléčné výrobky, výjimečně maso

13 Otázky Vyjmenuj nejčastější způsoby stravování
Charakterizuj smíšenou stravu Charakterizuj vegetariánství Charakterizuj makrobiotickou stravu Charakterizuj syrovou stravu


Stáhnout ppt "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"

Podobné prezentace


Reklamy Google