Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík

2 B ÍLKOVINY Měly by tvořit 10 – 14 % z celkového příjmu živin. Slouží jako stavební materiál pro růst a stálou obnovu tkání. Jsou nezbytné pro tvorbu trávicích šťáv, ochranných látek, krevního barviva. Ovlivňují látkovou přeměnu. Mají vliv na plodnost. Ovlivňují činnost nervové soustavy. Udržují tělesnou i duševní výkonnost organismu.

3 R OZDĚLENÍ BÍLKOVIN Živočišného původu (biologicky úplné) maso mléko vejce Rostlinného původu (biologicky neúplné) kvasnice zelenina obiloviny luštěniny Bílkoviny

4 T UKY Měly by tvořit 10 – 30 % z celkového příjmu živin. Energeticky bohatá živina. Dodává organismu vitamíny rozpustné v tucích. Jsou zdrojem důležitých mastných kyselin. Mají vysokou sytivou hodnotu. Dodávají pokrmům příznivé chuťové vlastnosti.

5 R OZDĚLENÍ TUKŮ Živočišné máslo sádlo lůj slanina Rostlinné olej (řepkový, slunečnicový, olivový, atd.) ztužené tuky Tuky

6 N EBEZPEČÍ TUČNÉ STRAVY Nadbytek tuku v potravě (zejména živočišných) vede k poškozování zdraví (poruchy trávení, obezita, vznik srdečních a cévních onemocnění). Doporučuje se: - omezit tučná masa, masné výrobky, tučné mléčné výrobky) - nahrazovat živočišné tuky rostlinnými oleji - upřednostnit tepelné úpravy pokrmů, při nichž se nepoužívá velké množství tuku

7 S ACHARIDY Měly by tvořit 56% a více z celkového příjmu živin. Jsou nejdůležitějším zdrojem energie. Tvoří svým objemem hlavní složku lidské potravy. Příznivě ovlivňují proces trávení, chrání střevní stěnu před účinky cizorodých látek. Jsou chuťovým faktorem – příznivě ovlivňují smyslové vlastnosti pokrmů.

8 V ÝSKYT SACHARIDŮ Především v potravinách rostlinného původu. Cukr hroznový – ve sladkých plodech, v medu Cukr ovocný Cukr řepný, třtinový (na trhu jako rafinovaný cukr nebo jako cukr přírodní, vysoká spotřeba rafinovaného cukru je velmi nezdravá) Cukr mléčný – v mléce Pektiny – v ovoci, chrání organismus před cévními chorobami

9 Rostlinný škrob – v bramborách, luštěninách, obilovinách Celulóza – nestravitelný podíl rostlinné potravy – vláknina Živočišný škrob glykogen – tvoří sacharidovou zásobu v organismu – ve svalech, v játrech


Stáhnout ppt "P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google