Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis."— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis

2 OBSAH: Co je to výživa a proč je důležitá Jednotlivé složky potravy Výživa seniorů, význam Faktory ovlivňující výživu seniorů Postupy k zajištění správné výživy seniorů

3 VÝŽIVA A JEJÍ VÝZNAM Výživa je věda, která se zabývá potravinami, živinami a dalšími látkami Dodává potřebné látky k růstu, výstavbě a obnově tkání Dodává energii, chrání před negativními vlivy prostředí Prevence nemocí, zkvalitnění života, umožnění veškerých aktivit Nesprávná výživa může urychlit nebo způsobit vznik nemocí př. vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, infarkt myokardu, nádorové onemocnění aj.) …není důležité jenom množství, ale také složení potravin…

4 JEDNOTLIVÉ SLOŽKY POTRAVY Bílkoviny Sacharidy Tuky Vitamíny (C, D, B 9, B 12 ) Minerální látky (železo, zinek, vápník) Vláknina Pitný režim

5 BÍLKOVINY Funkce: Stavba a obnova tkání Podpora imunitního systému Podpora hormonální činnosti Tvorba erytrocytů Zdroj: Želatina 86g B ve 100g Maso, vejce Mléko, mléčné výrobky Luštěniny DDD: 1g bílkoviny / kg tělesné hmotnosti 10 – 15% dodávané energie potravou

6 SACHARIDY Funkce: Základní zdroj energie Stavební funkce (důležité pro rostliny) Důležité pro činnost nervového systému Hlavní zdroj energie pro svaly Zdroj: Složené sacharidy: Celozrnné pečivo, ovesné vločky Rýže, těstoviny, brambory Pohanka, zelenina Jednoduché sacharidy: Cukr, sladkosti, zákusky Ovoce Sladké nápoje (colové nápoje, šťávy…) DDD: 320g sacharidů / den 55 – 60% dodávané energie potravou

7 TUKY Funkce: Nejbohatší zdroj energie Důležité pro správnou funkci organismu Ochrana tělesných orgánů, kloubů, kostí Ochrana proti chladu Zdroj: Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce Ryby (makrela, tuňák, losos, sardinky) Olej olivový, řepkový, sezamový, ořechový Semena, ořechy Nevhodný zdroj: Sádlo, škvarky Uzeniny, tučné masa, paštiky Sladkosti, sladké pečivo DDD: 70g tuku / den 30% dodávané energie potravou

8 VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY Z důvodu zvýšené nemocnosti ve vyšším věku je důležité množství vitamínů ve stravě nesnižovat, ale lehce zvyšovat Důležitý je zejména příjem vitamínu C, D, B 9, B 12 Lidé ve vyšším věku také trpí nedostatkem minerálních látek Jedná se zejména o železo, zinek a vápník

9 VITAMÍN C (kyselina askorbová) Funkce: Podpora činnosti mozku, imunitního systému Urychluje nervosvalové funkce a vstřebávání železa Důležitý pro obnovu tkání Snižuje pocit únavy Prevence proti nádorovému onemocnění Zdroj: Citrusové plody (citrón, pomeranč, grep), jahody, paprika, šípek… DDD: 60 – 200mg / den

10 VITAMÍN D (kalciferol) Funkce: Napomáhá tvorbě a růstu nových buněk Důležitý pro vstřebávání vápníku Podporuje činnost nervového systému Podporuje imunitní systém Důležitý pro mineralizaci kostí a zubů Zdroj: Sluneční záření Ryby (sardinky, losos, sleď, tuňák…) Některé mléčné výrobky Vejce Hovězí maso,játra DDD: 3 - 6ųg / den Ve vyšším věku až 10 ųg / den

11 VITAMÍN B 9 (kyselina listová) Funkce: Důležitý pro tvorbu červených krvinek Je jednou ze základních živin pro mozek a stimuluje imunitní systém Důležitý pro nervový systém, obrana proti depresím, strachu, úzkosti Zdroj: Játra, droždí, ořechy Zelená listová zelenina ( brokolice, kapusta, špenát, kedlubna…) Luštěniny, vejce, mléko, celozrnné obiloviny, ovoce (jahody…) DDD: 180 ųg / den

12 VITAMÍN B 12 (kobalamin) Funkce: Důležitý pro tvorbu červených krvinek Podpora funkce nervového systému Bez vitamínu B 12 jsou červené krvinky velké a nejsou schopny předávat kyslík buňkám Zdroj: Maso, vnitřnosti (játra, ledvinky, srdce), vejce Mléko, mléčné výrobky Na tvorbě vitamínu B 12 se podílejí střevní bakterie DDD: 1 – 2 ųg / den

13 ŽELEZO Funkce: Důležité pro přenos kyslíku Je stavebním prvkem pro enzymy Podílí se na ochraně organismu před radikály Důležité pro kognitivní funkce – vnímání, pozornost, schopnost se učit Nedostatek: Omezuje tělesnou výkonnost, narušuje termoregulaci Snížený příjem vede k sideropenické anémii (z nedostatku železa) Zdroj: Krev, vnitřnosti, maso, žloutek Luštěniny, mák, mandle, celozrnná mouka, obiloviny Brokolice, červená řepa, špenát DDD: Muži 10mg Ženy 18 mg

14 ZINEK Funkce: Podpora imunitního systému Udržuje normální stav kostí, pokožky Urychluje proces hojení ran Udržuje normální stav vlasů, nehtů, zraku Důležitý pro tvorbu inzulínu Prevence proti hypertrofii prostaty Zdroj: Maso, ryby, mléko Listová zelenina Droždí, meruňky, houby Semena dýně, slunečnice, pšeničné klíčky, ořechy DDD: 15mg / den

15 VÁPNÍK Funkce: Nutný pro tvorbu kostí a zubů Zajišťuje tvrdost a pevnost kostní tkáně Umožňuje správnou funkci srdce Snižuje nervosvalovou dráždivost Podílí se na tvorbě a vylučování žaludečních šťáv Zdroj: Mléko, mléčné výrobky Ořechy, mák, pažitka Luštěniny Obiloviny Květák, kapusta, brokolice… DDD: 800 – 1500mg / den

16 VLÁKNINA Funkce: Neposkytuje energii, ale má význam ve výživě, jako prevence závažných civilizačních chorob Urychluje peristaltiku střev Ovlivňuje vyprazdňování a chrání před chronickou zácpou Urychluje vylučování tuků a cholesterolu z těla Zvyšuje objem potravy (pocit nasycení) Zdroj: Celozrnné výrobky, obiloviny Luštěniny Brambory Ovoce a zelenina DDD: 30 – 35g / den

17 PITNÝ REŽIM S vyšším věkem se ztrácí pocit žízně Špatným zavodněním se zvyšuje riziko trombóz, zácpy, nepříjemný pocit v ústech, infekce močových cest, zmatenost, bolest hlavy Důležité je pravidelné popíjení nápojů během celého dne DDD: 1,5 – 2l / den Stolní vody kombinované s minerálními Ovocné a bylinkové čaje Přírodní ovocné šťávy Ředěné 100% džusy

18 VÝŽIVA SENIORŮ Často mají pocit, že na nich již nezáleží, že výživa není tak důležitá Častý výskyt nemocí s sebou přináší vyšší nároky na složení jídelního lístku, jeho množství, kvalitu Strava by měla být co nejpestřejší, pravidelná s důrazem na kvalitu Součástí správné výživy je dostatečný pitný režim, který je ve vyšším věku problematický

19 FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝŽIVU SENIORŮ FAKTORY:DŮSLEDEK: Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená fyzická aktivita Tendence k obezitě Snížená sekrece slinSuchost v ústech – omezení příjmu potravy Atrofie chuťových pohárků, pokles chuti, čichové ostrosti, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy, hubnutí Choroby dásní, ztráta zubů, špatně padnoucí zubní protéza Jednostranná výživa, preference jídel měkkých, často s vysokou energetickou hodnotou a nedostatkem vlákniny Pokles střevní peristaltikyZácpa, hemeroidy Snížená koncentrační schopnost ledvinDehydratace Pokles tolerance glukózy, vyšší riziko diabetes mellitus II.typu Obavy vyvolávající dietní předpisy – pokles příjmu stravy Sociální izolace, chybějící podpora rodiny, osamělost Lhostejnost k jídlu, pokles příjmu potravy Omezené finanční prostředkyKvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivostPotíže s nákupem jídla, jeho přípravou a samotným konzumem

20 POSTUPY K ZAJIŠTĚNÍ SPRÁVNÉ VÝŽIVY Strava by měla být pravidelná, rozvržení jídel dle individuálních potřeb Jíst alespoň 5x denně Servírovat malé porce, častěji, nehladovět (svačiny) Používat různé druhy koření Nevhodná je suchá strava – dostatek šťávy, měkká jídla Vhodné je jíst první hlavní chod a poté polévku Méně solit Zvýšit příjem vlákniny Dostatek kvalitních bílkovin (maso, vejce, mléko a mléčné výrobky) Dostatek ovoce (200g denně), zeleniny (300g denně) Dbát na organoleptickou hodnotu stravy – podpora chuti k jídlu Dbát na hygienu dutiny ústní Mnohdy je nutná úprava konzistence stravy (strava mletá, kašovitá) Kultura stolování – společnost, prostředí, vyvětraná místnost


Stáhnout ppt "VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis."

Podobné prezentace


Reklamy Google