Veřejný majetek Majetek ÚSC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Státní organizace.
Příjmy z kapitálového majetku
Výrobní faktory v organizaci
Jednoduché účetnictví
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Veřejný majetek Majetek ÚSC
Zdroje financování majetku - PASIVA
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Obsah veřejných rozpočtů III
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Veřejný majetek Majetek ÚSC MU, Právnická fakulta, Katedra správní vědy a správního práva

Východiska a právní úprava majetku ÚSC

ÚSC jako subjekty vlastnického práva východisko čl. 101 odst. 3 Ústavy Územní samosprávné celky jsou veřejnoprávními korporacemi, které mohou mít vlastní majetek a hospodaří podle vlastního rozpočtu. „veřejnoprávní korporace“ v sobě zahrnuje jak veřejnoprávní, tak i soukromoprávní aspekt právní subjektivity ÚSC plnohodnotný subjekt způsobilý mít práva a povinnosti způsobilý svým jménem jednat v právních vztazích (a především ve vztazích majetkoprávních) MU, Právnická fakulta, Katedra správní vědy a správního práva

ÚSC jako subjekty vlastnického práva § 2 odst. 1 OZř Obec je veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek. Obec vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající obdobně § 1 odst. 2 KZř ÚSC jako vlastník principiálně v rovné postavení s jinými vlastníky všechna vlastnická oprávnění a jsou také v zásadně stejně omezovány jako jiní vlastníci v některých aspektech však určitá veřejnoprávní omezení (x spoluvlastnictví)

ÚSC jako subjekty vlastnického práva vzhledem k pozici při naplňování tzv. sociální funkce vlastnictví a veřejného zájmu je možné je označit za vlastníky se „zvláštním posláním“ majetková práva obecně tvoří velkou a mimořádně rozmanitou skupinu práv různá povaha a obsah úplný výčet není možný z majetkových práv ÚSC lze uvést zejména pohledávky na poplatcích (místních) a pokutách, pohledávky z titulu práva na peněžité plnění nebo nepeněžité plnění z uzavřených smluv,

ÚSC jako subjekty vlastnického práva pohledávky z titulu náhrady škody a bezdůvodného obohacení, práva plynoucí ÚSC z majetkové účasti v obchodních společnostech (např. právo na dividendu, právo na vypořádací podíl nebo právo na podíl na likvidačním zůstatku), pohledávky a jiná majetková práva, která na ÚSC přešla zákonem, na základě zákona, děděním, rozhodnutím příslušného orgánu,… práva vyplývající z průmyslového nebo duševního vlastnictví (práva k patentům, vzorům, know-how apod.), právo domáhat se u soudu přiměřeného zadostiučinění při neoprávněném použití názvu ÚSC, jakož i při neoprávněném zásahu do jeho dobré pověsti coby PO

Vykonavatelé vlastnického práva a jiných majetkových práv ÚSC

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC výkon vlastnického a jiných maj. práv nejen ÚSC jako subjekty těchto práv, ale i dalšími vykonavateli, v úvahu přichází výkon maj. práv přímý bezprostředně orgány ÚSC jménem a na účet ÚSC) organizačně zprostředkovaný (v případě některých práv) prostřednictvím OrgS bez právní subjektivity jménem a na účet ÚSC právně zprostředkovaný (v případě některých práv) prostřednictvím právních subjektů – PřO jejich jménem a na jejich účet

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC OrgS ÚSC novinka stejně jako OrgS státu OZř a KZř ale malá pozornost, nejvíce v RPÚR ÚSC může k plnění svých úkolů, zejména k hospodářskému využívání svého majetku a k zabezpečení veřejně prospěšných činností zřizovat vlastní organizační složky jako svá zařízení bez právní subjektivity OrgS nejsou právními subjekty nejsou tak ani způsobilé vlastnit majetek ÚSC ve „správě“ (faktická správa, nikoli práva a povinnosti) avšak mohou vstupovat do právních vztahů – jejich jednání je jednáním daného ÚSC (úkony zásadně vedoucí)

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC OrgS ÚSC nejsou účetními jednotkami ve smyslu zákona o účetnictví na rozdíl od OrgS státu pro jednodušší činnosti (méně zaměstnanců, jednoduché vybavení, nečleněné, jednoduché ekonomické a právní vztahy) pracovníci jsou zaměstnanci zřizovatele (nestanoví li zákon jinak) zastupitelstvo zřizuje (včetně zřizovací listiny) jmenuje vedoucího

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC PřO ÚSC „staronová“ kategorie (navazuje na PřO obcí a dále) OZř a KZř opět téměř žádná pozornost, RPÚR ÚSC může k plnění svých úkolů, zejména k hospodářskému využívání svého majetku a k zabezpečení veřejně prospěšných činností zřizovat příspěvkové organizace jako právnické osoby, které zpravidla ve své činnosti nevytvářejí zisk RPÚR upravují jejich vznik (včetně povinného obsahu zřizovací listiny), změny a rušení včetně finančního hospodaření (omezující pravidla pro půjčka, ručení, poskytování darů apod.)

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC PřO ÚSC je PO a tedy právním subjektem pro takové činnosti v působnosti ÚSC, které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu v právních vztazích (hmot. i proces.) jednají svým jménem, a to v rozsahu práv a povinností vymezených ve zřizovací listině zřizuje zastupitelstvo je však vlastnicky nezpůsobilá nemá majetek zřizovatele ve vlastnictví, nýbrž jen v hospodaření („svěřený majetek“) – obsah p. a p.? + nabývá majetek pro zřizovatele

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC PřO ÚSC vstupní vymezení majetku k hospodaření zřizovací listinou vlastní majetek pouze: majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena, a to ve vypočtených případech obecně na základě rozhodnutí zřizovatele + nabytý majetek v případě trvalé nepotřebnosti povinnost nabídnout přednostně a bezúplatně zřizovateli

Vykonavatelé majetkových práv ÚSC svazky obcí sdružení svého druhu členy pouze obce PO odpovídající svým majetkem za neplnění svých povinností majetkoprávního hlediska jakýsi „smíšený“ typ majetek, který vložili obce (zastupitelstvo) hospodaření v mezích stanov svazku (obdobně PřO) majetek svazku, který „získal svou vlastní činností“ možná budoucí úprava = veřejné PO v působnosti ÚSC jak veřejné ústavy, tak veřejné podniky

Vymezení majetku ÚSC důležitá ekonomická, resp. sociálně ekonomická kategorie součásti žádný obecný výčet principiálně tedy jakýkoli majetek mohou mít a nemusí současně ale k plnění svých funkcí a úkolů určitý „hraniční“ rozsah a kvalitu potřeby dopravy a spojů, vzdělávání, ochrany veřejného pořádku, bydlení, kulturního rozvoje, ochrany zdraví… pojem majetek – posun s NOZ

Vymezení majetku ÚSC výlučný (výhradní, obligatorní) majetek ÚSC „ústavní zadání“ LZPS čl. 11 odst. 2 Zákon stanoví, který majetek nezbytný k zabezpečování potřeb celé společnosti, rozvoje národního hospodářství a veřejného zájmu smí být jen ve vlastnictví státu, obce nebo určených právnických osob (…) zatím nedořešeno není výslovně stanoveno, ale obecně užívají majetek k plnění svých funkcí a úkolů zejména pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů, přičemž při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem

Vymezení majetku ÚSC pojem majetek – posun s NOZ Věc v právním smyslu je vše, co je rozdílné od osoby a slouží potřebě lidí + negativně majetek hmotný a nehmotný (a jiná třídění) současně také nelze oddělit závazky ÚSC vznikající z jejich činnosti dlužnická strana závazkového vztahu (dluh) vedeny v účetnictví z činnosti orgánů ÚSC, OrgS nebo související s jejich majetkem (OrgS, PřO) rozhodování v řadě případů vyhrazeno zastupitelstvu (půjčka, přistoupení k závazku, ručení)