Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
RANÝ STŘEDOVĚK.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Liturgické knihy.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Přijď Duchu svatý.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Ve společenství s Matkou Boží
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
KŘESŤANSTVÍ.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
1. Jen v Kristu církev Páně | má základ svůj i cíl, | pro nebe připravil ji, | obnovil, očistil, | za nevěstu ji zvolil | a k nebes svatbě zve; | on lásku.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Křesťanství – církevní dějiny
Jsem protestant, jak se liším od katolíků v ČR?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
Řád mše svaté.
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Eucharistie Křesťanská svátost.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Presbytariánská církev
Úvod do středověku.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Nejkrásnější chvíle 1. Nejkrásnější chvíle vždycky jsou na kolenou. Nejkrásnější chvíle vždycky jsou na kolenou. V modlitbách když budeš stát, Duch svatý.
Transkript prezentace:

Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh: Křesťanství Téma:  Svátost biřmování Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Dějiny náboženství

KŘESŤANSTÍ SVÁTOSTI Svátost je křesťanský obřad, který v křesťanském chápání prostřednictvím viditelného symbolu zprostředkuje neviditelnou Boží milost, které ustanovil Ježíš Kristus. Křesťanské církve nejsou ohledně pohledu na svátosti a jejich počet jednotné. Pojem se v češtině objevil pod vlivem latinského pojmu sacramentum (posvátná věc, posvátný úkon, též přísaha). Tento latinský termín je ekvivalentem staršího řeckého μυστήριον mystérion (tajemství).

Svátost BIŘMOVÁNÍ Seznámení se s pojmem biřmování Poznat jeho úlohu v katolické církvi

Základní informace Jedna ze sedmi svátostí katolické církve (objevuje se i v církvi Pravoslavné, Anglikánské a Československé husitské) Z těch sedmi jsou tři iniciační: Biřmování, křest, eucharastie Biřmování uděluje kněz s vysvěcením od biskupa nebo samotný biskup (řádný udělovatel Biřmování) Biřmování může být pro křtěného člověka (křtěného v raném dětství) uvědoměním si závazků vůči církvi (neboť předtím si to neuvědomoval, když byl dítě)

Význam pro biřmovance Biřmovaného více propojí s Bohem: „Vkořeňuje do Božího synovství…“ Pouto s církví Prý poskytuje zvláštní sílu Ducha Svatého, se kterou má biřmovanec právo šířit a hájit víru slovem i skutkem a vyznávat jméno Kristovo

Průběh Nejprve kněz vztáhne ruce na všechny biřmované a modlitbou na ně svolává ducha utěšitele aby jim dal moudrost, rozum, poznání, sílu, lásku a naplnil je duchem lásky Boží Poté jednotliví biřmovanci jsou biskupem pomazáni na čele křižmem se slovy: „Přijmi pečeť daru Ducha Svatého.“ Biřmovanec odpoví slovem „Amen“. Biskup ho poté pozdraví frází: „Pokoj s Tebou!“ a osloví ho novým jménem, které si sám zvolí. Zvolené jméno je většinou jméno světce, který je biřmovanému nejbližší. Přítomen musí být kmotr, který drží ruku na pravém rameni biřmovaného a tato ruka je vkládána do ruky biskupa při pomazání. Kmotr by si měl uvědomovat odpovědnost za vztah, který od této chvíle má s biřmovancem. Kmotr při křtu je většinou i kmotrem při biřmování

Svátost-biřmování ( ukázka)

Použité zdroje: Vlastní http://cs.wikipedia.org/wiki/BI%C5% MOV % C3%A1N%C3%AD// http://cs.wikipedia.org/wiki/Bi%C5%99mov%C 3%A1n%C3%AD http://slovnik-cizich- slov.abz.cz/web.php/slovo/birmovani