Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eucharistie Křesťanská svátost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eucharistie Křesťanská svátost."— Transkript prezentace:

1 Eucharistie Křesťanská svátost

2 Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh: Křesťanství Téma:  Svátost eucharistie Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Dějiny náboženství

3 KŘESŤANSTÍ SVÁTOSTI Svátost je křesťanský obřad, který v křesťanském chápání prostřednictvím viditelného symbolu zprostředkuje neviditelnou Boží milost, které ustanovil Ježíš Kristus. Křesťanské církve nejsou ohledně pohledu na svátosti a jejich počet jednotné. Pojem se v češtině objevil pod vlivem latinského pojmu sacramentum (posvátná věc, posvátný úkon, též přísaha). Tento latinský termín je ekvivalentem staršího řeckého μυστήριον mystérion (tajemství).

4 Co znamená eucharistie?
Mše, svátost (posvěcený chléb, přijímání podobojí). Svátost ustanovená Ježíšem při poslední večeři, když o velikonoční hostině dal svým učedníkům chléb a víno jako svoje tělo a svou krev.

5

6 Eucharistická modlitba
Všichni křesťané se mají podílet na nedělním slavení e., a pokud možná přistoupit ke svatému přijímání. Eucharistická bohoslužba (liturgie) se dělí na bohoslužbu slova a vlastní eucharistickou liturgii, jimž předcházejí obřady vstupu a po nichž následují závěrečné obřady. Bohoslužba slova sestává ze čtení úryvků z Písma svatého a modlitby věřících. Eucharistická liturgie začíná přinášením darů chleba a vína, pak následuje eucharistická modlitba Otče náš a svaté přijímání.

7

8 Historie přijímání podobojí
Přijímání bylo běžné pro každého až do 14. století a to jak v katolické církvi, tak v církvi východní, kde je běžné do současnosti. Ve 14. století došlo u latinské církve ke změně a přijímání z kalicha bylo vyhrazeno pouze duchovním. Není jasné, kdy a jakým způsobem se tato změna udála. Existují teorie o příčinách této změny, například snaha zabránit šíření epidemie moru a jiných nemocí v rámci právě ve 14. století probíhající černé smrti.

9

10 Husitská doba V době husitství mohla přijímat tělo Kristovo jen církev. To byl jeden z důvodů, proč začala kritika církve. 1. Kritik byl oxfordský učitel Jonh Wicliff. Na jeho myšlenky pak navazuje Jan Hus. Mnoho lidí se k Husovi připojilo a začali si říkat „husité“. Díky tomu vznikaly různé husitské svazy např. : Táborité, Orebité (Sirotci), Pražané, atd… Společným programem všech svazů byly 4 pražské články (artikuly) shrnující zásady husitského pojetí Božího zákona : trestání hříchů u všech lidí stejně, svobodné kázání, zákaz panovaní kněze, zabavování majetku a hlavně PŘÍJÍMÁNÍ POD OBOJÍ. Kalich ve znaku značí krev Kristovu.

11

12 Odkazy www.eucharistie.cz cs.wikipedia.org/wiki/Eucharistie
mghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=667&q= eucharistie&oq=eucharistie&gs_l=img.3..0j0i24l j14j a c.1.feiBtj9hj7c 10&pod=4


Stáhnout ppt "Eucharistie Křesťanská svátost."

Podobné prezentace


Reklamy Google