Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:"— Transkript prezentace:

1 BAPTISTÉ Vytvořeno dne: 06.11.2012 Anotace:
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Dějiny náboženství Téma:  Babtisté Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:   Anotace: Materiál seznamuje s babtistickou církví. Klíčová slova: církev, babtisté, reformované církve Metodický popis:  Podpora hodiny Dějiny náboženství

2 Kdo jsou baptisté? Baptisté jsou křesťanským reformačním společenstvím církví. Jsou to evangelikálové – jediným zdrojem jejich víry je pro ně Bible, středem jejich učení je evangelium (víra ve spasitelnou moc ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Ježíše Krista), zdůrazňují nutnost osobně a vědomě vyznat svou víru ve křtu a velký důraz kladou na evangelizaci (šíření evangelia).  každý místní sbor je samostatný a každý člen sboru se demokraticky podílí na jeho vedení.

3 Dějiny- ANABATISTÉ Baptisté se sami hlásí k radikálnímu křídlu protestantské reformace, které v 16. století začalo udělovat křest teprve v okamžiku, kdy byl věřící schopen osobně a vědomě vyznat svou víru (baptisté tedy nekřtí nemluvňata).Pokud byl křesťan pokřtěn jako malé dítě, byl (a je) u baptistů znovu křtěn až poté, kdy sám za sebe svobodně vyznal křesťanskou víru. Pro tuto praxi se jim dostalo označení anabaptisté čili novokřtěnci.

4 Česko Na našem území začaly vznikat baptistické sbory před více než sto lety díky německým a americkým misionářům. První český baptistický sbor vznikl v Hleďsebi u Veltrus v roce 1885. Dnes mají baptisté v České republice asi dva a půl tisíce členů ve 37 sborech – Bratrská jednota baptistů.

5 Statistika Po celém světě je více než 90 milionů baptistů
USA 47 milionů členů Asie, Afrika a Jižní Amerika- početné svazy Indie 2.4 Nigérie 2.3 milionů Brazílie 1.2 milionů Spolu s dětmi (baptisté křtí až na základě osobního vyznání víry) jsou baptisté společenstvím, které tvoří až přes 110 milionů lidí.

6 Baptistický sbor ve Four Oaks v Severní Karolíně

7 Baptistický sbor v Doněcku na Ukrajině

8 Použitá literatura a zdroje
vlastní


Stáhnout ppt "BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:"

Podobné prezentace


Reklamy Google