Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_II.VL7 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: České dějiny – Konstantin a Metoděj Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s počátky křesťanství na našem území a s důvodem příchodu věrozvěstů. Inovace –využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

2 Konstantin a Metoděj

3 Po vzniku Velké Moravy se v této říši začalo šířit nové náboženství.
Lidé do této doby uctívali hodně božstev, to se teď začalo měnit a lidé začali věřit v jednoho Boha a ctít křesťanské zásady. Křesťanské náboženství zde šířili kněží, což byli velmi studovaní lidé, kteří uměli číst a psát. První kněží u nás pocházeli z německých oblastí a Slované jim nerozuměli.

4 Kníže Rastislav požádal císaře o učitele, kteří měli za úkol prohloubit křesťanskou víru ve Velkomoravské říši. Císař poslal na Velkou Moravu dva věrozvěsty – Konstantina a Metoděje, kteří k lidem promlouvali slovanským jazykem. Pocházeli z Řecka z okolí Soluně. Mluvilo se zde slovanským nářečím, kterému rozuměli i lidé žijící na Velké Moravě.

5 Hlaholice Konstantin vymyslel nové slovanské písmo – HLAHOLICI, později zjednodušené na CYRILICI. Do slovanského jazyka přeložil důležité časti Bible. Konstantin přijal nové jméno Cyril a na Moravu se již nevrátil, v Římě zemřel. Oba byli po své smrti prohlášeni za svaté. Svátek na jejich památku si připomínáme 5. července

6 Otázky k opakování: Jak se lišila víra křesťanů od víry pohanské?
Kdo a proč povolal slovanské věrozvěsty? Jak se jmenovali? Které písmo vymyslel Konstantin? Napiš své jméno v hlaholici.

7 Otázky k opakování: Jak se lišila víra křesťanů od víry pohanské?
Pohané uctívali hodně božstev, křesťané věřili v jednoho Boha a ctili křesťanské zásady. Kdo a proč povolal slovanské věrozvěsty? Kníže Rastislav požádal císaře o učitele, kteří měli za úkol prohloubit křesťanskou víru ve Velkomoravské říši. Jak se jmenovali? Konstantin (později Cyril) a Metoděj. Které písmo vymyslel Konstantin? Hlaholici Napiš své jméno v hlaholici.

8 Použité zdroje: Konstantin a Metoděj: Hlaholice:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"

Podobné prezentace


Reklamy Google