Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Ryby Charakteristika, význam droj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 2.6.2018
Obsah Charakteristika masa z ryb Složení masa z ryb Význam masa z ryb ve výživě
Ryby
Charakteristika Studenokrevní obratlovci dýchající žábrami Maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny Tučné maso bohaté na vitamíny A,D Červené maso je bohatší na ML než bílé Podléhá rychle zkáze Je lehce stravitelné Je vhodnou dietní potravinou
Složení rybího masa Bílkoviny 17- 20% Tuk až 25% Voda 75% Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% ML - sodík, vápník, jód, fosfor Vepřové 8-40% Skopové 5-27% Drůbež 1-5% Vitamíny A, B1, B2, D Zvěřina 2-5%
Význam ve výživě Důležitou součástí jídelního lístku Mořské ryby jsou zdrojem jódu Vhodná pro lidi trpící kornatěním cév a dnou Lehce stravitelné maso Široké uplatnění v kuchyni
Otázky Charakterizujte ryby? Jaké je složení rybího masa? Porovnejte obsah tuku ryb a ostatních mas. Jaký je význam rybího masa ve výživě?