Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Drůbeží maso Dělení, spotřeba, tržní druhy zdroj:

2 Obsah Spotřeba drůbežího masa Dělení drůbežího masa
Skladování drůbežího masa Jakostní dělení drůbežího masa

3 Spotřeba masa

4 Spotřeba drůbežího masa
Spotřeba drůbežího masa byla nejvyšší v roce 2005 kdy byla 26,1 kg na osobu a rok V roce 2012 byla spotřeba 25,2 kg V ČR má drůbeží maso podíl na celkové spotřebě masa 31,4% Ve výrobě nejsme soběstační 42% drůbežího masa dovážíme

5 Dělení drůbeže Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky Vodní: husy, kachny Létavá: holub Podle barvy masa Bělomasé - krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout Červenomasé - perlička, kachna, husa, holub

6 Jakost drůbeže I . jakostní třída
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná. II. jakostní třída Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.

7 Skladování Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C
vlhkost 70 – 75 % Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme 

8 Tržní druhy v celku bez drobů nebo s droby půlená, čtvrtky
dělená na prsa a stehna díly na polévku

9 Otázky Jaká byla nejvyšší spotřeba drůbežího masa?
Jaká byla spotřeba drůbežího masa v roce 2012? Jsme soběstační ve výrobě drůbežího masa? Jaké je dělení drůbežího masa? Kolik jakostních tříd má drůbeží maso? Jaké jsou tržní druhy drůbežího masa?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google