Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_B05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: 2. ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: Únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: TECHNOLOGIE Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Úprava drůbeže vařením
Obsah Úprava drůbeže vařením Cvičení

3 kuře, krocan, krůta, slepice, perlička
Rozdělení drůbeže kuře, krocan, krůta, slepice, perlička kachna, husa Hrabavá drůbež Vodní drůbež

4 Drůbeží maso Drůbež poskytuje kvalitní maso, které v mnohém převyšuje maso jatečných zvířat. Maso je kvalitní, křehké, jemné, biologicky hodnotné, mladá drůbež se používá k přípravě dietních pokrmů. Maso vodní drůbeže je tučnější.

5 Úprava drůbeže vařením
K vaření používáme starší kusy drůbeže hrabavé, zejména slepice. Očištěnou drůbež vaříme v celku (kuřata) nebo dělenou na poloviny či na čtvrtiny (slepice, perličky, krůty). Podle způsobu přípravy drůbeže (porcí) maso vaříme s přísadou očištěné cibule a kořenové zeleniny.

6 Úprava drůbeže vařením
Po uvaření podáváme v polévce nebo používáme k přípravě kroket, pěn, masových salátů, rizota a na zadělávané pokrmy.

7 Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou
Slepici rozkrájíme, nalijeme na ni vodu, osolíme a dáme ji vařit. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory, zeleninu a cibuli. Když je slepice napůl vařená, přidáme k ní zeleninu. Cibuli zpěníme na sádle, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku a rozvaříme ji. Jíšku přilijeme ke slepici v polévce, přidáme bobkový list, majoránku a nasekanou petrželku, necháme povařit a okyselíme. Obdobně můžeme připravit i vepřové maso, králíka, mladé hovězí. Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou se podává teplá.

8 Hotová úprava drůbeže vařením
Slepičí vývar Receptury např.: Slepice v polévce s domácími nudlemi

9 Cvičení 1 Zařaď správně drůbež Drůbež hrabavá Drůbež vodní

10 Řešení - cvičení 1 Drůbež hrabavá Drůbež vodní

11 Uveď 2 recepty z vařené drůbeže
Cvičení 2 Uveď 2 recepty z vařené drůbeže 1. recept:………………………………………………… …………………………………………………………………... 2. recept:……………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………………..

12 Řešení - cvičení 2 1. recept: Drůbeží vývar (slepičí, kuřecí) 2. recept: Zadělávaná slepice

13 Použité zdroje: Čermáková, L., Vybíralová, I. Kuchařské práce Technologie 2. díl pro OU. Praha: Parta, ISBN Vařená drůbež. [on line]. [cit ]. Dostupné z: proti-chripce-funguje-to/foto/508716/ Vařená drůbež. [on line]. [cit ]. Galerie obrázků Klipart, PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“"

Podobné prezentace


Reklamy Google