Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_08 Název DUMu: Pokrmy ze zeleniny Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané
Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené

3 Bezmasé pokrmy Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh, rýže – zelenina, kroupy – houby, halušky – bryndza (ovčí sýr)… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.

4 Pokrmy ze zeleniny Na přípravu pokrmů ze zeleniny používáme nejrůznější druhy zeleniny. Upravujeme je všemi tepelnými úpravami – vařením, dušením, pečením, smažením. Bezmasé pokrmy mohou být i zeleninové přílohy jako jsou dušený špenát, dušená mrkev, fazolové lusky nakyselo aj., u kterých nahrazujeme vařené maso vařeným nebo zastřeným vejcem nebo volským okem.

5 Jaké tepelné úpravy použijeme na přípravu pokrmů ze zeleniny ?

6 Pokrmy ze zeleniny Květák jako mozeček
Na světle osmaženou cibulku vložíme vařený, nakrájený květák, pepř, sůl a zalijeme vejci. Za stálého míchání necháme srazit. Podáváme jako samostatný pokrm s pečivem nebo s vařenými bramborami, zdobené petrželkou, pažitkou a rajčetem.

7 Jak připravujeme květák jako mozeček ?

8 Pokrmy ze zeleniny Smažený květák
Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vychladlý květák obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce s mlékem, strouhanka) a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami, tatarskou omáčkou a zdobené petrželkou.

9 Jak připravujeme smažený květák?

10 Pokrmy ze zeleniny Zeleninový řízek
Uvařenou kapustu, květák a mrkev umeleme, přidáme vejce, sůl, pepř, hladkou mouku a strouhanku. Vše smícháme a tvarujeme oválné řízky, které obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami - bramborovou kaší, s vařenými nebo šťouchanými bramborami…

11 Do mírně podušené papriky přidáme krájená rajčata
Pokrmy ze zeleniny Lečo s vejci Na světle osmaženou cibulku vložíme nakrájené papriky, sůl, pepř a necháme chvíli dusit. Potom přidáme nakrájená rajčata a krátce podusíme. Nakonec vlijeme vejce a za stálého míchání necháme srazit. Podáváme s pečivem nebo s bramborami. Do mírně podušené papriky přidáme krájená rajčata

12 Pokrmy ze zeleniny Zapečená brokolice s vejci
Do máslem vymazané zapékací mísy vložíme uvařenou nakrájenou brokolici a vařená vejce, rajčata, osolíme, opepříme. Pokapeme olivovým olejem, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v salamandru, nebo troubě.

13 Vyber správné suroviny
Na přípravu bezmasého pokrmu leča s vejci použijeme: Rajčata Vařená vejce Cibuli Olej Pepř mletý Sůl Vodu horkou Papriky Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Salám Syrová vejce Květák

14 Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google