Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Drůbež Rozdělení drůbeže:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Drůbež Rozdělení drůbeže:"— Transkript prezentace:

1 Drůbež Rozdělení drůbeže:
Hrabavá – kuře, slepice, perlička, krůta, krocan, holub, … Vodní – husa, kachna. Složení masa drůbeže Drůbeží maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny a tuky, minerální látky, vitamíny. Je lehce stravitelné, lze použít i při dietách, nejoblíbenější u nás mimo jiné pro rychlou úpravu. Lze vařit, dusit, péct, zapíkat, grilovat, smažit.

2 Předběžná úprava drůbeže
Zabití – podřízneme nebo zařízneme. Škubání – spaříme a pak škubeme proti růstu peří. Pernatou drůbež škubeme po směru růstu peří. Drobné chloupky opálíme. Kuchání – rozřízneme od řitního otvoru k prsní kosti a vyjmeme vše z dutiny břišní (pozor na žluč a z žaludku odstranit vnitřní stěnu), pak rozřízneme krk a vyjmeme jícen a chřtán. Oplachování – pod studenou vodou. Vykosťování – př. na rolády, na speciality. Nakládání – marinování před další úpravou. Tvarování – nebo-li drezírování křídel a nožiček. Kořenění – různým druhem koření. Nadívání - různými nádivkami, např. housková, kaštanová, mandlová.

3 Vaření Kuřata i slepice vaříme pro získání vývaru, nebo masa pro další úpravy např. zadělávání, zapékání … Kuřecí ragú zapečené, Zadělávaná slepice, Kuře zadělávané… Dušení Dusíme maso v porcích, v plátcích, závitky, rolády. Př. Kuře dušené na celeru, cibuli, kedlubnách, žampionech, nejznámější je slepice dušená na paprice, krůtí stehna dušená na slanině a žampionech, závitky a rolády z vykostěných krůtích stehen.

4 Opékání, zapékání, pečení, grilování
Kuře Opékání – kuřecí nudličky kari s jablkem, kuře na jehle, … Zapékání – v zapékacích miskách… Pečení – kuře pečené v celku, pečené s nádivkou, kuřecí rolády. Grilování – na roštu, na rožni. Holubi Pečení holubi s nádivkou jsou nejznámější. Krůta, krocan Pečené plněné jablky se zázvorem, plněné nádivkou, stehna z krocana pečená na červeném víně, roláda z krůtích prsou.

5 Smažení Kuře Kyjevský kotlet, Palermský řízek, Vídeňské kuře, smažená stehýnka, křidýlka, … Holubi Smažení v půlkách Krocan, krůta Plněné řízky, Drůbeží kapsy, … Husy a kachny především pečeme - Husa pečená na kmíně, na česneku, v šouletu, s nádivkami, … - Kachna pečená na medu a pomerančích, na cibuli a jablkách,. …


Stáhnout ppt "Drůbež Rozdělení drůbeže:"

Podobné prezentace


Reklamy Google