Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: 05. 10. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o charakteristice vepřového masa a živinách – bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny…. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_294

2 Charakteristika vepřového masa. maso získáváme z vepřů, prasnic, selat barva masa je růžová až světle červená Svalovina je prorostlá tukem (sádlo) maso má vysokou energetickou hodnotu, proto je hůře stravitelné chuť je závislá na stáří, způsobu krmení, zabití, pohlaví obrázek č. 1 jatka nabízí - půlky prasat - nebo na jednotlivé části SK - kýta, plec, krkovice, pečeně, bok… - nebo vybourané – kýta BK, plec BK, krkovička BK, pečeně BK… nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená. maso získáváme z vepřů, prasnic, selat barva masa je růžová až světle červená Svalovina je prorostlá tukem (sádlo) maso má vysokou energetickou hodnotu, proto je hůře stravitelné chuť je závislá na stáří, způsobu krmení, zabití, pohlaví obrázek č. 1 jatka nabízí - půlky prasat - nebo na jednotlivé části SK - kýta, plec, krkovice, pečeně, bok… - nebo vybourané – kýta BK, plec BK, krkovička BK, pečeně BK… nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená.

3 SLOŽENÍ MASA  Bílkoviny15 % obrázek č. 2  Tuky41 %  Voda 55 %  Minerální látky: fosfor, draslík vápník, hořčík, sodík, železo  Vitamíny : B1,B2, PP, A obrázek č 3  Bílkoviny15 % obrázek č. 2  Tuky41 %  Voda 55 %  Minerální látky: fosfor, draslík vápník, hořčík, sodík, železo  Vitamíny : B1,B2, PP, A obrázek č 3

4 VY_32_INOVACE_NAV_294_pracovní_list  - Jaký mám složení masa?

5 VY_32_INOVACE_NAV_294_pracovní_list_řešení  - Bílkoviny15 %  - Tuky41 %  - Voda 55 %  - Vitamíny : B1,B2, PP, A  - Minerální látky: fosfor, draslík vápník, hořčík, sodík, železo  - Bílkoviny15 %  - Tuky41 %  - Voda 55 %  - Vitamíny : B1,B2, PP, A  - Minerální látky: fosfor, draslík vápník, hořčík, sodík, železo Správné řešení!!!

6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pork_dsc06559.jpg http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekove-maso-a- droby/veprove-maso-a-droby/ Obrázek č. 1 http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&aq=&oq=o br%c3%a1zek+prasete obrázek č. 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pork_dsc06559.jpg obrázek č. 3 http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&aq=&oq=o br%c3%a1zek+prasete Obrázky stažený 5. října 2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pork_dsc06559.jpg http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekove-maso-a- droby/veprove-maso-a-droby/ Obrázek č. 1 http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&aq=&oq=o br%c3%a1zek+prasete obrázek č. 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pork_dsc06559.jpg obrázek č. 3 http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&aq=&oq=o br%c3%a1zek+prasete Obrázky stažený 5. října 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman."

Podobné prezentace


Reklamy Google