Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma Ryby Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Ryby Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 18 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 Osnova Charakteristika ryb Význam rybího masa pro výživu Jakost ryb
Skladování a ošetřování ryb Kvalita rybího masa - video Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Charakteristika ryb Ryby jsou z 99 % studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. Chrupavčitou kostru má 1 % - jeseter. Podle místa výskytu se dělí na sladkovodní a mořské. Ryby byly odedávna důležitou součástí stravy, připravují se nejrůznějším způsobem. V ČR má dávnou tradici chov kaprů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Význam rybího masa pro výživu
Složení rybího masa Závisí na druhu ryby. Rybí maso obsahuje hodně vody (60 – 80%), proto podléhá rychleji zkáze. Je bohaté na: plnohodnotné bílkoviny minerální látky: fosfor, fluór, vápník, draslík, sodík, mořské obsahují i jód Obsah tuku je rozdílný, např. štika, candát obsahují málo tuku, úhoř více tuku. Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu s ohledem na obsah nenasycených mastných kyselin řady omega – 3. Rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organizmu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Konzumace rybího masa má pozitivní vliv pro
2. Význam rybího masa pro lidský organizmus Konzumace rybího masa má pozitivní vliv pro lidský organizmus, protože: pomáhá při srdečním a cévním onemocnění rozšiřuje krevní cévy snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak udržuje zdravou štítnou žlázu podílí se na zdravém vývoji mozku a očí – důležité zvláště pro těhotné a kojící ženy je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase!
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Požadavky na jakost ryb:
Živé ryby Zdravé s čistou pokožkou bez cizích pachů. Musí mít předepsanou minimální hmotnost. Čerstvě zabité ryby Musí mít: lesklé oči neporušenou kůži, která má přírodní barvu a lesk, není suchá a sliz je čirý čisté a pevně přirostlé šupiny jasně červené žábry pach čerstvé ryby čistý břišní otvor Důlek vytvořený tlakem prstu se vyrovná. Zmrazené ryby Musí být tvrdé, při poklepu vydávající zvuk. Nesmějí být rozmrazeny a jevit znaky kazícího se rybího masa. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Čerstvě zabité ryby ( celé, půlené, porcované )
Skladování a ošetřování ryb Pro rybí maso je charakteristická nízká trvanlivost! Živé ryby v nádržkách nebo v kádích se stále tekoucí vodou je nezbytné dodržovat správný poměr množství ryb k objemu provzdušněné vody Čerstvě zabité ryby ( celé, půlené, porcované ) jsou uchovány na ledu musí být prodány týž den, kdy byly zabity Zmrazené ryby skladují se v mrazícím zařízení při teplotě -18°C TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Kvalita rybího masa – video
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Kontrolní otázky: 1. Charakterizuj rybí maso.
2. Uveď složení rybího masa. 3. Jaký význam má konzumace rybího masa ve výživě lidí? 4. Popiš požadavky na kvalitu tržních druhů ryb. 5. Co znáš o skladování ryb? TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Zdroje Literatura: Internet:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google