Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma sýry Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
SÝRY Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 4 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 OSNOVA Charakteristika a význam sýrů ve výživě Dělení sýrů
Použití sýrů v kuchyni Skladování sýrů Procvičování učiva TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Charakteristika a význam sýrů ve výživě
Sýry jsou velmi hodnotné potraviny, které mají vysoký obsah: plnohodnotných bílkovin minerálních látek ( vápník, fosfor, stopové prvky) vitamíny ( A, B1) Vyrábí se srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. pomocí kyseliny mléčné ( bakterií ) nebo pomocí syřidel, což je výtažek ze sliznice žaludku sajících telat TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Dělení sýrů Podle druhu mléka: V ČR kravské, kozí, ovčí.
V zahraničí také buvolí, kobylí ( Feta, Mozzarella). Sýr Feta Sýr Mozzarella TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Kyselé - srážení mléčných bílkovin pomocí kyseliny mléčné.
2. Měkké sýry Kyselé - srážení mléčných bílkovin pomocí kyseliny mléčné. Olomoucké tvarůžky, pivní sýr. Sladké – vyrobené pomocí syřidla – ze sladkého tvarohu. Žervé, Cottage, Mascarpone, Romadúr, Blaťácké zlato. Romadúr Cottage sýr TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 3. Tvrdé sýry – kvalitní sýry, dlouhá doba zrání.
Parmazán – Italie, zraje 1 – 4 roky Emmental – Švýcarsko (Primátor, Moravský bochník) Gouda – Holandsko Eidam – Holandsko Cheddar - Anglie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Sýry s plísní na povrchu – vyrábějí se pomocí ušlechtilé
4. Plísňové sýry Sýry s plísní na povrchu – vyrábějí se pomocí ušlechtilé camembertové plísňové kultury. Camembert, Brie – Francie Hermelín Sýry s plísní uvnitř – do sýroviny se přidává ušlechtilá plíseň roquefort. Roquefort – Francie Gorgonzola – Itálie Niva TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 5. Tavené sýry – vyrábějí se tavením sýrů, másla, tvarohu a dalších
přísad za přídavku tavících solí. 6. Sýry z ovčího mléka Brynza, Parenica, Oštěpek, Liptovský sýr 7. Uzené sýry 8. Ochucené sýry - paprikové, kmínové, zeleninové, šunkové, s ořechy, s čokoládou, atd. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 9. Tvaroh je sražená sýrovina z mléka, má nakyslou chuť
může být měkký, tvrdý, tučný, suchý v kuchyni se používá na koláče, do buchet i na výrobu pomazánek dále se zpracovává na sýry TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Použití sýrů v kuchyni Závisí na vlastnosti sýrů během tepelného zpracování. Samostatný pokrm: smažený sýr, sýrový nákyp, sýrové fondue. Do polévek: rajská, cibulačka. Studená kuchyně: sendviče, saláty, obložené mísy, pomazánky, sýrové rolády, sýrové pěny. Dále se sýry používají na: pizzu, toasty, pečiva, jako součást snídaně, sýrové dorty, posypání pokrmů, zapékané pokrmy, apod. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Skladování sýrů Chladná místnost – chladnička, sklep.
Zabalené do alobalu, do potravinové fólie nebo do voskového papíru, aby nevyschl. Sledujeme záruční lhůtu. Hodinu před použitím přeneseme do pokojové teploty - sýru se vrátí původní konzistence a vůně. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 Procvičování učiva: Doplň do tabulky názvy sýrů Charakteristika sýru
Název sýru Světově známý francouzský sýr s bílou plísní na povrchu. Italský dezertní sýr, používá se při výrobě Tiramisu. Má nakyslou chuť, používá se do koláčů, do buchet. Italský nezralý sýr původně z buvolího mléka Slovenský ovčí sýr používaný k přípravě halušek Zrající sýr ve tvaru hranolků Nejčastěji používaný tvrdý sýr původně z Holandska Velmi tvrdý Italský sýr Camembert Mascarpone Tvaroh Mozzarella Brynza Romadur Eidam Parmazán TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

16 Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet:
Zdroje Literatura: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word 459_634x368.jpg Odkazy ze dne : TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google