Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MASO TELECÍ Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Maso telecí Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 11 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 Osnova Charakteristika telecího masa Složení telecího masa
Dělení telecího masa do jakostních tříd 3. Použití jednotlivých částí v kuchyni 4. Opakování – kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Charakteristika telecího masa
Telecí maso se získává ze savých telat ve stáří 6 až 8 týdnů, nejlépe o hmotnosti 60–80 kg. Maso má bledě růžovou barvu a jemnou vláknitou strukturu. Je libové, lehce stravitelné a vhodné na dietní pokrmy a dětskou výživu. Telecí maso má příjemnou chuť s vůní po mléce. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Složení telecího masa Telecí maso obsahuje: 69 – 77 % vody
Obsahuje více vody než maso hovězí, tj. snadněji se zkazí. 19 – 22 % plnohodnotných bílkovin 1 – 10 % tuků 0,3 % sacharidů – glykogenu minerální látky: Ca, Fe, Na,… vitamíny: B1, B2, A,… TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Dělení telecího masa do jakostních tříd
Na jatkách se poražená telata dělí na půlky a maso se člení podle kvality do tří jakostních tříd: Třída - kýta=velký ořech, malý ořech, krátký sval, frikandó=svalovník s karabáčkem. Třída - telecí ledvina, pečínka=žebra=kotlety, plec, hrudí. Třída - kolínka=kližky, krk-karbanátek, telecí nožičky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 1 - velký ořech 5 - ledvina 9 - dolní hrudí, bok
13 1 - velký ořech 5 - ledvina 9 - dolní hrudí, bok 2 - malý ořech 6 - pečínka krk-karbanátek 3 - krátký sval 7 - plec hlava 4 - frikandó - šál 8 - hrudí kolena 13 - nožičky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Použití jednotlivých částí v kuchyni
kýta - minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení ledvina, žebra - pečení, dušení, minutky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 plec - mleté úpravy, dušení, rizota, ragú
krk - na pečení, mleté úpravy hrudí - pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení kolínka - vaření, dušení, pečení nožičky - vaření, na rosoly TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Kontrolní otázky: Charakterizuj telecí maso.
Srovnej složení hovězího a telecího masa. Vyjmenuj jednotlivé části telecího masa a uveď jejich použití v kuchyni. Vysvětli pojmy: frikandó, telecí ledvina, karbanátek, glykogen. Vyjmenuj části telecí kýty. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Zdroje Literatura: Internet:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 DĚKUJI ZA POZORNOST  TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google