Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"— Transkript prezentace:

1 Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař Dietní stravování Úvod Zdroj:

2 Obsah tematického celku
Dietní systém a jeho význam Požadavky na dietní stravování Zásady technologických postupů pro jednotlivé diety Příklady pokrmů a technologických postupů pro různé diety

3 Obsah Co je to dietní stravování Kde se dietní stravování poskytuje
Co je to dietní systém Zásady přípravy dietních pokrmů

4 Co je to dietní stravování
je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického léčebného cíle. Specifickým cílem je: zlepšení kompenzace onemocnění, zmírnění nebo odstranění obtíží pacienta Dietní stravování musí splňovat: potřebu dostatečného příjmu živin a dalších potřebných látek. Což je zejména v dětském věku velmi důležité, protože výživa dětí má sama o sobě svá specifika, daná potřebou živin a dalších látek nutných pro růst a vývoj dítěte a dorostu. Což je zejména v dětském věku velmi důležité, protože výživa dětí má sama o sobě svá specifika, daná potřebou živin a dalších látek nutných pro růst a vývoj dítěte a dorostu.

5 Kde se dietní stravování poskytuje
Zdravotnická zařízení Nemocnice, nemocnice s dlouhodobou péčí Lázně Sociální zařízení Domovy pro seniory Ústavy pro handicapované Školská zařízení Mateřské školy Školní jídelny Dětské domovy Věznice a detenční zařízení

6 Co je to dietní systém jsou diety sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly sestaveny podle potřeb pacientů. Je nedílnou součástí léčebného procesu V ČR je jednotný dietní systém závazný pro lůžková zdravotnická zařízení Poprvé byl zaveden v 50. letech 20. století

7 Zásady přípravy dietních pokrmů
Příprava dietních pokrmů pouze pod dohledem nutričního terapeuta Nutné dodržovat zásady dle jednotlivých zdravotních diet Spolupráce nutričního terapeuta, pacienta a blízkých pacienta Používat zdravotně nezávadné potraviny a nástroje a zařízení v kuchyni Sledovat složení potravin Dodržovat technologické postupy Nedodržení zásad přípravy ohrožuje zdraví

8 Otázky Co je to dietní stravování? Co je to dietní systém?
Kdy byl zaveden v ČR? Jaké jsou zásady přípravy dietních pokrmů? Co může nastat při nedodržování zásad přípravy dietních pokrmů?


Stáhnout ppt "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"

Podobné prezentace


Reklamy Google