Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc."— Transkript prezentace:

1 VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro vepřové maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013

2 CHARAKTERISTIKA www.na-septande.cz
získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat barva masa růžová až světle červená tukem je sádlo chuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů

3 SLOŽENÍ MASA Bílkoviny 15 % Tuky 41 % Voda 55 %
Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A

4 JAKOSTNÍ TŘÍDY

5 JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) Vepřová kýta
1.

6 I . JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně
2.

7 I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) Panenská svíčková
3.

8 I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) Vepřová krkovička
4.

9 II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec
5.

10 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok
6. .

11 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) Vepřová kolínka
7.

12 III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok
8.

13 ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc."

Podobné prezentace


Reklamy Google