Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_10 Název DUM: Minerální látky Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné) živiny, stopové prvky, druhy Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje minerální látky, vyjmenuje jednotlivé minerály a popíše jejich význam pro zdraví člověka. Své znalosti si ověří v testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce

2 Minerální látky Potraviny a výživa

3 Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny
Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda

4 Význam: stopové prvky, kterých,potřebujeme jen velmi malé množství
tvoří tkáně (Ca –kosti, Fe – krev) tvoří důležité látky - enzymy

5 Ca - vápník kosti, zuby osteoporóza (řídnutí kostí)
mléko, sýry, tvaroh, jogurty

6 Fe - železo krev žloutek, maso, vnitřnosti, zelenina chudokrevnost

7 I - jód štítná žláza mořské ryby

8 Se - selen chrání před rakovinou, pro činnost srdce
ořechy, mořské ryby, vejce

9 Mg – hořčík: únava, nespavost, vypadávání vlasů, bolesti svalů, kloubů
ořechy, kakao, sója, zelenina, obiloviny

10 Na – sodík: ovlivňuje množství vody v těle, selhání oběhového systému
sýry, maso, vejce

11 Kontrolní otázky: Význam ML pro člověka
Do jaké skupiny živin řadíme ML Vyjmenuj ML Jaká ML je důležitá pro tvorbu kostí Onemocnění štítné žlázky je způsobené nedostatkem jaké ML Chudokrevnost se léčí užíváním jaké ML

12 Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google