Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY"— Transkript prezentace:

1 MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Mgr. Dana Hrnčířová Ústav výživy 3. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze

2 MINERÁLNÍ LÁTKY anorganické látky, cca asi 6 % hmotnosti těla
stavba tkání (kostí a zubů) součást mnoha hormonů a enzymů vstřebání a využitelnost z potravy od jednotek do desítek procent z rostlinných zdrojů je nižší

3 MINERÁLNÍ LÁTKY sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, chlor a síra
V lidském těle se vyskytují od desítek po tisíc gramů.

4 SODÍK (Na) DDD dospělí: 550 mg/den
účastní se hospodaření s vodou v těle umožňuje činnost některých enzymů Nedostatek : vzniká po dlouhotrvajících průjmech, zvracení, nadměrném pocení svalové křeče, pokles krevního tlaku, někdy až poruchy srdeční činnosti a vědomí

5 SODÍK a SŮL (NaCl) problém nadměrného příjmu jako součást NaCl
DDD soli 5-6 g průměrný denní příjem v ČR je až 17g Nadměrný příjem Na: riziko hypertenze vznik otoků riziko poškození žaludeční sliznice zátěž ledvin

6 SODÍK – zdroje v potravě
uzeniny, masné konzervy polévkové koření, instantní polévky a omáčky tvrdé sýry některé druhy pečiva brambůrky apod. nakládaná zelenina sójová omáčka fast food

7 DRASLÍK DDD dospělí: 2000 mg/den
nezbytný pro tvorbu buněk, pozitivně ovlivňuje správnou činnost svalů, zejména srdce zvýšený příjem draslíku může pomoci snížit krevní tlak (protiváha sodíku) při nedostatku (průjmy, nadměrné pocení, …) - zrychlení činnost srdce, svalová slabost zdroje: brambory, meruňky, celozrnné výrobky, sójová mouka, káva, obecně ve většině potravin vyjma tuků

8 VÁPNÍK 13-18 let 1200 mg/den od 19 let 1000 mg/den
těhotné a kojící 1000 mg/den, do 19 let 1200 mg/den pevnost kostí a zubů účast na průběhu mnoha procesů probíhajících v těle (srážení krve, rytmické stahy srdce, přenos nervových vzruchů aj). využití řídí hormony štítné žlázy a příštítných tělísek, aktivní forma vitaminu D. vstřebávání - ve střevě, vylučování - stolicí a močí

9 VÁPNÍK - příznaky nedostatku
arytmie svalové křeče křivice u dětí deformace dlouhých kostí a tvaru hrudníku osteomalacie dospělí měknutí a deformace kostí osteoporóza dospělí řídnutí kostí - vápník se začne uvolňovat z kostí, jsou křehké, snadno se lámou kazivost zubů, horší kvalita nehtů 

10 VÁPNÍK - příčiny nedostatku
nízký příjem vápníku v potravě nedostatečný příjem hořčíku a vitaminu D poruchy metabolizmu vápníku porucha vstřebávání vápníku nebo vitaminu D zvýšené ztráty vápníku aj.

11 VÁPNÍK Zdroje: mléko a mléčné výrobky (sýry, tvarohy, ..)
sardinky v oleji konzumované i s kostmi některé druhy zeleniny (květák, brokolice, luštěniny, …) ořechy, semena (mák) – využitelnost! minerální vody k příjmu přispívá i tvrdá pitná voda obiloviny – chudý zdroj, hůře využitelný

12 FOSFOR 10-18 let 1250 mg/den, od 19 let 700 mg/den
uložen v kostech a zubech spolu s vápníkem součástí bílkovin účast na pochodech, při nichž se v těle přeměňuje a uchovává energie. Zdroje: kolové nápoje, mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, ořechy.

13 HOŘČÍK (Mg) dospělí muži: 400-350 mg/den ženy: 310-300 mg/den
více než polovina hořčíku uložena v kostech umožňuje činnost některých enzymů účast na přenosu nervových a svalových vzruchů nezbytný pro tvorbu bílkovin, tuků i sacharidů zvýšený přísun - pozitivní vliv na nemoci srdce a cév  součást zeleného barviva chlorofylu

14 HOŘČÍK - nedostatek Svalové křeče, slabost Podrážděnost Parestezie
Extrasytoly Zvýšená pohotovost koronárních cév ke spasmům Křeče trávicí trubice Horší kvalita vlasů, nehtů

15 HOŘČÍK - zdroje rostlinné potraviny: listová zelenina ořechy
celozrnné výrobky kakao a čokoláda tvrdá pitná voda

16 CHLORID 830 mg/den dospělí
součást kyseliny chlorovodíkové (HCl) v žaludku příjem je zajištěn v dostatečné míře díky NaCl zdroje: kuchyňská sůl a slané potraviny

17 SÍRA (S) součást některých bílkovin a vitaminu B1
vliv na činnost některých enzymů nedostatek: vzácný zdroje: bílkoviny obsažené v mléce a mléčných výrobcích, v mase, rybách a ve vejcích.

18 STOPOVÉ PRVKY železo, zinek, jod, selen, fluor, měď, chrom, mangan, molybden a kobalt. někdy sem řadíme také další prvky: nikl, cín, … v lidském těle se vyskytují v malých množstvích: řádově desetiny miligramů až gramy

19 ŽELEZO (Fe) dospělí muži: 10 mg/den ženy: 15-10 mg/den těhotné: 30 mg
kojící: 20 mg součást hemoglobinu, myoglobinu, transferinu, feritinu nutné k přenosu kyslíku červenými krvinkami součást mnoha různých enzymů

20 ŽELEZO - vstřebávání vstřebávání z potravy ovlivňuje:
forma v potravině ostatní látky v potravě vstřebávání zhoršují soli vápníku, fosforu, látky obsažené v čaji a obilninách vstřebávání podporuje vitamin C, dobře se železo vstřebává z masa – bílkoviny?

21 ŽELEZO – nedostatek příčiny nedostatku: nízký příjem v potravě
špatné vstřebávání nadměrné ztráty (krvácení, porod, kojení) projevy nedostatku: zvýšená schopnost vstřebávání čerpání z rezervních zásob chudokrevnost (bledost, únava, bušení srdce, …)

22 ŽELEZO – nadbytek škodlivý!
volná frakce železa v krvi se podílí na vzniku volných radikálů – narušení buněčných struktur ukládání železa v některých orgánech – hl. játra (cirhóza), slinivka břišní (cukrovka), srdce, klouby atd..  typické bronzové zbarvení kůže získaná / vrozená hemochromatóza: nadměrné ukládání železa do tkání jaterní fibróza a cirhóza, fibróza pankreatu, poškození srdeční svaloviny a převodního srdečního systému, atrofie kůže se zvýšením koncentrace melaninu v kůži)

23 ŽELEZO – zdroje mýtus Pepka námořníka! špenát obsahuje 2,71 mg Fe/100g
bohaté zdroje hemového železa játra, maso a vejce nehemové železo luštěniny, ořechy a semena, sušené ovoce, tmavě zelená zelenina a také obilniny (pro vysoký příjem)

24 Obsah železa ve 100 g syrového masa
Kuřecí játra 8,99 mg Hovězí játra 4,90 mg Kuřecí maso (prsa) 0,74 mg Krůtí maso (prsa) 1,20 mg Králičí maso (stehno)  1,57 mg Vepřové maso (kýta) 0,77 mg Hovězí maso (zadní) 1,54 mg Tuňák 1,02 mg Losos (umělý chov) 0,34 mg

25 Zdroje non-hem železa ve 100 g potraviny v syrovém stavu
Čočka velkozrnná 7,54 mg Fazole hnědé 5,02 mg Hrách 4,43 mg Tofu 5,36 mg Špenát 2,71 mg Sušené meruňky 2,66 mg Rozinky 1,88 mg Kešu 6,68 mg Lískový ořech 4,70 mg Mandle 3,72 mg

26 ZINEK (Zn) Dospělí muži 10 mg/den, ženy 7 mg/den, těhotné 10, kojící 11 mg/den součástí / vliv na cca 200 enzymů v těle podporuje hojení ran důležitý pro imunitní funkce Nedostatek: snížení odolnosti vůči chorobám, poškození kůže, nehtů, padání vlasů, špatné hojení ran, u mužů se snižuje plodnost Zdroje: maso, luštěniny, celozrnné obiloviny, mořští živočichové, mléko a vejce

27 JÓD (I) 200-180 µg , těhotné 230 µg, kojící 260 µg
součást hormonů štítné žlázy Nedostatek: struma tloustnutí, únavnost, poruchy menstruačního cyklu, neplodnost ...  velký nedostatek jodu během těhotenství - děti mentálně retardované, kretenismus

28 JÓD (I) Zdroje: mořské ryby mořské plody
některé minerální vody (Vincentka) mléko a mléčné výrobky a jiné výrobky obsahující jodem obohacenou sůl

29 SELEN (Se) 30-70 µg v potravinách přítomen ve skutečně malém množství,
významný jako silný antioxidant nadměrný přívod selenu: nebezpečný (poškození jater a srdce) Nedostatek: nemoc Keshan, vyšší výskyt některých typů nádorů, při velkém nedostatku - onemocnění srdce a kloubů Zdroje: mořští živočichové, maso, vnitřnosti, vejce, chřest

30 FLUORID Muži 3,2 mg/den, ženy 3,1 mg/den
součást kostí a zubní skloviny zvyšuje odolnost zubů proti kazivosti Nedostatek: vyšší kazivost chrupu Nadbytek: poškození zubů i kostí Zdroje: čaj, pitná voda (dle konkrétní oblasti) zubní pasty

31 MĚĎ (Cu) 1-1,5 mg/den nezbytná pro tvorbu červeného krevního barviva
součástí mnoha enzymů význam pro tvorbu vlasů Nedostatek: porucha růstu vlasů a nehtů Zdroje: ryby, játra, maso, vejce

32 CHROM (Cr) 30-100 µg/den metabolismus sacharidů a tuků
snižuje chuť na sladké vliv na snížení hladiny krevních cukrů Zdroje: maso, sýry, ořechy, celozrnné obiloviny, kvasnice, pivo

33 MANGAN (Mn) 2-5 mg/den součást některých enzymů
Nedostatek: se běžně nevyskytuje, mangan je obsažen ve většině potravin. Zdroje: Celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, kakao, listová zelenina

34 MOBYBDEN (Mo) µg/den důležitý pro využití fluoru v zubech a pro mužskou potenci Nedostatek se běžně nevyskytuje, tělo jej potřebuje jen nepatrné množství, které získá z běžné stravy

35 KOBALT (Co) součást vitaminu B12 nezbytný pro krvetvorbu
Nedostatek: projevy nedostatku vitaminu B12 Zdroje: zelenina, celozrnné obiloviny, vnitřnosti

36 Doporučená literatura
VÝŽIVOVÉ DOPORUČENÉ DÁVKY - Referenční hodnoty pro příjem živin Společnost pro výživu, 2011


Stáhnout ppt "MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google