Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě"— Transkript prezentace:

1 Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha

2 Dostatečný příjem vápníku – významný faktor v prevenci i léčbě osteoporózy
Vápník je nezbytný pro tvorbu a obnovu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických funkcí Vápník je obsažen v potravinách v různém množství a v různých formách, které se liší využitelností v organizmu

3 Zdroje vápníku (mg/kg)
Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé přírodní sýry (až mg/kg) a tvarohy (až mg/kg) Mák 12620 Hořká č. 660 Sardinky 3200 Pór 590 Mandle 2360 Kapusta 520 Sója 2340 Chléb 230 Čokoláda mléčná 2060 Pečivo 200 Kakaový prášek 1260 Hovězí maso 100 Fazole 1100 Vepřové maso 90

4 Využitelnost vápníku z potravin
Mléko a mléčné výrobky: kolem 30 % Rostlinné zdroje: 5 – 10%, někdy i méně Vliv na využitelnost vápníku: pozitivní: - mléčná bílkovina - laktóza negativní: - kyselina fytová a šťavelová - vláknina Využitelnost vápníku v organizmu klesá s věkem

5 Poměr vápníku a fosforu
Pro využití vápníku v organizmu je dále nutný optimální poměr přijímaného vápníku a fosforu – v běžné pestré stravě je zajištěn Porušuje se při vyšší spotřebě: nealkoholických nápojů obsahujících kyselinu fosforečnou nebo fosfáty tavených sýrů některých masných výrobků Rizikovou skupinou jsou osoby, zejména děti, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky

6 Výživové doporučené dávky vápníku (mg/den)
Děti 1 – 10 let: Děti 11 – 14 let a dospívající: Dospělí: Optimální příjem: 2/3 z mléčných výrobků tj.: sklenice mléka (240 mg Ca) 1 kysaný mléčný výrobek (200 mg Ca) plátek sýra 20 g (120 mg Ca)

7 Obsah vápníku v některých mléčných a sójových výrobcích (mg/100 g)
Mléko kravské Tekutý sójový nápoj 4 - 78 Sušené kravské mléko 1 008 Sušený sójový nápoj I. 6 Sušený sójový nápoj II. 235 Tvaroh Tofu (sójový „tvaroh“) Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 % Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 %


Stáhnout ppt "Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě"

Podobné prezentace


Reklamy Google