CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základy automatického řízení 1
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Suroviny pro cukráře II. ročník
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Chemické vlastnosti technických materiálů
Strojní zařízení – Test 1
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Stroje a zařízení - spoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Ekonomika– národní hospodářství
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Různé podmínky života na Zemi
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Není příloha, jako příloha
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CHEMIE - Chemická vazba
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
CHEMIE - Test-obecná chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0306.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Tuky Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s vlastnostmi tuků a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova rostlinné tuky, živočišné tuky, extrakce, ztužování tuků, žluknutí tuků, akrolein, Datum 25.10. 2012

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A

Rozdělení a vlastnosti tuků

Rostlinné tuky a oleje se získávají ze semen plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin jsou většinou kapalné – olivový, slunečnicový, Obr.č.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Olivovn%C3%ADk Obr.č.3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnice

Řepkový, sójový Obr.č.4: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej Obr.č.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja

kakaové máslo Obr.č.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kakaovn%C3%ADk_prav%C3%BD Obr.č.6: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kakaov%C3%A9_m%C3%A1slo

Výroba rostlinných tuků a olejů surovinou jsou olejnaté části rostlin většinou plody – semena. u nás se nejčastěji zpracovávají plody řepky olejky a slunečnice. surový tuk se ze semen získává dvěma způsoby – lisováním a extrakcí

Živočišné tuky jsou většinou pevné – tuky např. sádlo, máslo, lůj kapalný rybí – trán mléčný tuk se získává v mlékárenském průmyslu, sádlo a lůj v masném

vepřové a husí sádlo Obr.č.7 a 8: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk)

ztužování přeměna tekutých tuků na pevné – reakcí s vodíkem ( za zvýšeného p, t, přítomnosti katalyzátoru - nikl ) produktem jsou margaríny

tuky působí v kuchyňské úpravě příznivě. dodávají pokrmům příjemnou chuť, vůni, vzhled, lesk i barvu. pokrmy s obsahem tuků jsou sytější, tráví se pomaleji, po menším množství a jsou tedy lépe využitelné. nevhodnou kuchyňskou úpravou se biologická hodnota tuků snižuje.

při vysokých teplotách (nad 180°C ) se tuk rozkládá – těkavé látky – štiplavý zápach - akrolein, který je jedovatý (karcinogenní), ve studené potravině nemá chuť ani vůni - je v potravině nezjistitelný přepálený tuk nesmí používat

nevhodným skladováním, na vzduchu, teplem a působením UV záření, MO a vlhkosti dochází k uvolňování mastných kyselin – žluknutí tuků nebo k rozvoji plísní a vznikají jedovaté látky (aflatoxiny)

Otázky Jaké rostlinné oleje znáš? Co je to trán? Vysvětli ztužování tuků. Co je to akrolein, jak vzniká a co způsobuje? Co je to žluknutí tuků?