Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308."— Transkript prezentace:

1 SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308 Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhVitaminy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s jednotlivými vitaminy a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, avitaminóza, hypovitaminóza, hypervitaminóza, provitamíny Datum5.11. 2012 CHEMIE - Vitaminy

2 Vitamíny

3 Patří mezi biokatalyzátory spolu s enzymy a hormony - podporují průběh biochemických reakcí v živých organismech Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravinách rostlinného a živočišného původu

4 Ovoce, zelenina Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fuji_apple.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fuji_apple.jpg Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Autumn_Red_peaches.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Autumn_Red_peaches.jpg Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clementine_orange.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clementine_orange.jpg Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpg Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_bunches.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_bunches.jpg Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:7carrots.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:7carrots.jpg Obr.č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg

5 Potraviny živočišného původu Obr.č.9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso Obr.č.10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Masohttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg Obr.č.11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edam.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edam.jpg Obr.č.12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpg Obr.č.14: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feta_Greece_2.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feta_Greece_2.jpg

6 Rozdělení Rozpustné v tucích : A, D, E, K Rozpustné ve vodě : vitaminy skupiny B a vitamin C

7 Avitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje vážné zdravotní potíže. U nás se prakticky nevyskytuje. Hypovitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje různá onemocnění, ale má mírnější průběh než avitaminóza. Hypervitaminóza- je nadbytek vitaminů a způsobuje rovněž zdravotní potíže.

8 Nejvýznamnější vitamíny jejich zdroje a projevy avitaminózy: Vitamin A ( retinol ) - máslo, mléko, špenát, játra, rybí tuk, poruchy zraku a nervového systému Vitamin D ( kalciferol ) - máslo, vejce, mléko, rajčata, rybí tuk, deformace kostí, křivice Vitamin E ( tokoferol ) - rostlinné oleje, máslo, vejce, ovlivňuje nervové procesy, látkovou výměnu

9 Vitamin B1 ( thiamin ) - kvasnice, obilné slupky, vnitřnosti, těžké poruchy nervové soustavy Vitamin B2 ( riboflavin ) - kvasnice, vnitřnosti, vejce, mléko, ústní sliznice, kůže Vitamin B6 ( pyridoxin ) - vnitřnosti, vaječný žloutek, změny kůže a sliznice Vitamin B12( kobalamin ) - játra a potraviny živočišného původu, chudokrevnost Vitamin C ( kyselina askorbová) - čerstvé ovoce, zelenina, brambory, zastavení infekce,

10 Provitaminy látky, které nemají charakter vitaminů, ale v těle se mění na vitaminy karoten (provitamin A) ergosterol (provitamin D).

11 Otázky Jaký je význam biokatalyzátorů? Jak dělíme vitamíny? Vyjmenuj vitamíny rozpustné v tucích. Co je to hypervitaminóza? Jaký je rozdíl mezi avitaminózou a hypovitaminózou?

12 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308."

Podobné prezentace


Reklamy Google