Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemické vlastnosti technických materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemické vlastnosti technických materiálů"— Transkript prezentace:

1 Chemické vlastnosti technických materiálů
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Chemické vlastnosti technických materiálů VY_32_INOVACE_09_167 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 09 Anotace Chemické vlastnosti technických materiálů Klíčová slova Koroze, podstata koroze, druhy koroze, zamezení koroze, ochrana před korozí Předmět Materiály Autor, spoluautor Ing. Patrick Gurský Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, Instalatér Speciální vzdělávací potřeby Ne Zdroje Seznam viz poslední snímek

2 TECHNICKÉ MATERIÁLY INSTALATÉR 1.ROČNÍK

3 Technické materiály Chemické vlastnosti
Koroze = narušování materiálu vzájemným působením materiálu a okolního prostředí. Při korozi dochází k úbytku materiálu. Rychlost koroze se urychlí působením mechanického a tepelného namáhání. Materiál křehne, praská, mění se jeho tvar a rozměry, dochází k celkovému rozpadu.

4 Technické materiály Podstata koroze
Kovy se v přírodě vyskytují v podobě rud, tzn. jako sloučeniny O + H2O + S + C + P Při výrobě (železa) dochází k uvolňování kyslíku a dalších prvků. Při kontaktu železa se vzdušným kyslíkem má železo snahu se vrátit do původního stavu.

5 Technické materiály Pokud je přítomna voda (např. vlhkost vzduchu),
dochází ke korozi.

6 Technické materiály Druhy koroze podle umístění
Vnější – na povrchu materiálu – vhodným a v časným zásahem lze omezit její působení. Vnitřní – není vidět – je uvnitř materiálu – proto je také nebezpečnější.

7 Technické materiály Druhy koroze podle vzhledu Rovnoměrná Skvrnitá

8 Technické materiály Důlková Bodová Mezikrystalová

9 Technické materiály Způsoby zamezení koroze
Volba vhodného materiálu (plasty) Správný tvar konstrukce (bez ostrých rohů apod.) Snížení agresivity prostředí (antikorozní přísady) Způsoby ochrany před korozí Nanášení nátěrových hmot Ochranné povlaky (metalizování, plasty) Smaltování Galvanické úpravy (pozink…)

10 Technické materiály Souhrn učiva Kontrolní otázky Co je koroze?
K čemu dochází při korozi materiálů? Jaká je podstata koroze železa? Jaký je rozdíl mezi vnější a vnitřní korozi? Jak lze zamezit korozi materiálů? Jak lze materiál chránit před korozí?

11 Použité zdroje Ing. Jaroslav Dufka
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Ing. Jaroslav Dufka MATERIÁLY PRO UČEBNÍ OBOR INSTALATÉR Nakladatelství SOBOTÁLES, U Slavie 4, Praha 10 Rok vydání: 2003 ISBN Obrázky


Stáhnout ppt "Chemické vlastnosti technických materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google