Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou"— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Příprava kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s postupem přípravy mléka pro přípravu káv, pro jejichž přípravu se používá napěněné mléko. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Paní tryska, konvička na mléko, tuk, bílkoviny Datum Datum vytvoření –

2 Příprava mléka na cappuccino

3 Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z dobře vychlazeného plnotučného mléka, které ušleháme v nerezové konvičce parní tryskou na kávovaru.  Pro přípravu mléka je důležitý obsah bílkovin a tuku. Čím více je v mléku obsaženo těchto dvou složek, tím chutnější je mléko. Proto je nejvhodnější použít plnotučné mléko s obsahem 3,5-3,8% tuku.

4 Trysku pustíme relativně naplno a hubičku trysky ponoříme zhruba jeden centimetr pod povrch mléka v nerezové konvičce. Při šlehání byste měli slyšet příjemné praskání a bublání. Při šlehání mléka musíme dát pozor, abychom mléko neuvařili. Dejte pozor, aby jste mléko neuvařili.

5 Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou
Teplotu mléka v konvičce poznáme rukou. Ve chvíli, kdy vás začne ruka, v které držíte konvičku pálit tak, že už ji neudržíte, má mléko tu správnou teplotu, tedy 65-70°C. Pěna by měla být jemná, krémová a bez bublinek. Zkušení baristé umí při nalévání mléka do espressa vytvořit na povrchu kávy krásné obrázky.

6 Inventář pro přípravu mléka

7 Postup přípravy Vychlazené mléko naléváme do nerezové konvičky po hubičku. Parní trysku ponoříme asi 1 centimetr pod hladinu mléka a pustíme relativně naplno. Při šlehání slyšíme ostrý syčivý zvuk.

8 Příprava mléka Mléko na přípravu kávy by nemělo přesáhnout 65°C

9 Kávy s našlehaným mlékem
Cappucino - espressa, mléka a mléčné pěny. Latte macchiato - téměř 0,3l mléka, espressa a mléčné pěny. Cappuccino con Panna - espresso s mléčnou pěnou a šlehačkou. Espresso macchiato - espresso s trochou mléčné pěny.

10 Úlohy Jaký inventář potřebuje pro přípravu mléka?
Mléko na cappuccino nejlépe připravíte z ………….. ………….. ……….. mléka. Nejvhodnější je použití ………….. mléka s obsahem ………… tuku. Jakou má mít mléko správnou teplotu? Pěna by měla být ……….., ……….. a bez …………

11 Zdroje


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou"

Podobné prezentace


Reklamy Google