Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Pěstování kávy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Pěstování kávy"— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Pěstování kávy
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Pěstování kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky v jakých oblastech a zemích se pěstuje káva, jaké jsou nejrozšířenější odrůdy kávovníků a postup sklizně kávy. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Kávovník, arabika, robusta, sklizeň kávy Datum Datum vytvoření – např

2 Pěstování kávy

3 Země, kde se pěstuje káva
Káva se pěstuje mezi obratníkem Raka a Kozoroha

4 Střední a Jižní Amerika
Nejlepší káva pochází: Kolumbie Brazílie, Kostariky, Jamaiky, Mexika, Peru, Ekvádoru, Kuby, Panamy, Venezuely, Guatemaly. Převážně kvalitní Arabica.

5 Afrika Etiopie, Keni, Ugandě, Angole, Zairu, Togu, Madagaskaru,
Jemenu, Tanzánie. Zde se produkce převážně zaměřuje na Arabiku, ale poměrně často se pěstuje i Robusta. 

6 Pacifik Indonésie, Jáva, Sumatra, Papua Nová Guinea, Vietnam,
Filipíny, Laos, Srí Lanka, Indie. V těchto zemí je produkce zaměřena ve větší míře na Robustu.

7 Kávovník Sazenice kávovníku začínají plodit po 2-3 letech, keř plodí asi 30 let. Kávovník se vysazuje do řad z důvodu mechanické sklizně. Nejčastěji se vysazuje arabika, která představuje cca 70% světové sklizně. Keř dosahuje až 10 m výšky. Plody kávovníku připomínají plody našich višní.

8 Robusta Roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročnější na pěstování než Arabika. Sklizeň kávy - po 2 – 3 letech od vysazení. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabika. Robusta se pěstuje ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii, největším producentem Robusty je Vietnam.

9 Arabika Tvoří 75% světové produkce.
Tvrdí se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější, delší doba zrání.  Arabika vyžaduje větší péči než robusta a je náročnější na pěstování. Sklizeň kávy – cca 4-5 let po zasazení. Arabiky obsahují malé procento kofeinu. Každá odrůda má svou specifickou chuť. Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, Africe a severní Austrálii.

10 Sklizeň kávy Kávu můžeme sklízet: selektivně sklizeň veškeré úrody

11 Mechanická sklizeň kávy
Probíhá pomocí speciálních česacích strojů, které mají sloupcovité válce, ty protřepávají keři a otřásají zralé plody kávovníku.

12 Ruční sklizeň kávy Sběrači sbírají pouze zralé plody. Způsob sklizně je náročný a používá se pouze u odrůdy arabika. Sběrač sklidí v průměru 100 kg kávy, což je asi 20 kg hotové kávy.

13 Úkoly 1) V jakých oblastech se pěstuje káva?
2) Které země jsou největšími pěstiteli kávy? 3) Jakými způsoby lze sklízet kávu? 4) Nejčastěji se vysazuje………….. 5) Plody kávovníku připomínají………….

14 Zdroje


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Pěstování kávy"

Podobné prezentace


Reklamy Google