Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny Téma: Ekosystémy Datum tvorby: leden 2013 Číslo projektu: OP VK

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky interaktivní formou s tématem polní plodiny. První část obsahuje obrázky a rozdělení plodin do skupin. Druhá opakovací část obsahuje otázky k učivu. Žáci zaškrtávají a dopisují správné odpovědi pomocí interaktivního pera. Druh učebního materiálu: Prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II. stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

3 POLNÍ PLODINY Rostliny, které se pěstují na polích, nazýváme polní plodiny. Nejčastěji se na polích pěstují tyto skupiny rostlin: obiloviny luskoviny okopaniny olejniny len různé druhy zeleniny

4 OBILOVINY pšenice oves žito ječmen kukuřice
Jsou nejdůležitější a nejrozšířenější skupinou rostlin pěstovaných na poli. Plody obilovin nazýváme obilky. V ČR se obiloviny pěstují na více než 50 procentech orné půdy. pšenice oves žito ječmen kukuřice

5 OKOPANINY U nás nejznámější okopaninou je lilek brambor. Na podzemní části stonku vyrůstají pod zemí bramborové hlízy. Brambory se sklízejí na podzim, když nať brambor začne uvadat. Další pěstovanou okopaninou je řepa. Pěstuje se řepa cukrová, ze které se v cukrovarech vyrábí cukr, a řepa krmná, kterou se v zimě krmí hospodářská zvířata.

6 LUSKOVINY Jako luskoviny označujeme tu skupinu rostlin, jejichž plodem je lusk. Naší nejznámější luskovinou je hrách. Hrách setý se používá jako luštěnina, zelenina a jako krmivo pro hospodářská zvířata.

7 OLEJNINY Jako olejniny označujeme tu skupinu rostlin, které se pěstují pro semena, ze kterých se získává olej. U nás nejčastěji pěstovanou olejninou je brukev řepka olejka.

8 PRŮMYSLOVÁ PLODINA Příkladem rostliny důležité pro textilní průmysl je len setý. Pěstuje se pro olejnatá semena, ale zejména pro lněná vlákna, která se získávají ze stonků. Z těchto vláken se tkají lněné látky.

9 Zakroužkuj, jaké rostliny řadíme mezi obiloviny:
OPAKOVÁNÍ Zakroužkuj, jaké rostliny řadíme mezi obiloviny: pšenice hrách kukuřice řepka žito řepa oves fazole ječmen

10 Zakroužkuj, jaké rostliny řadíme mezi okopaniny:
brambor hrách kukuřice řepka žito řepa oves fazole ječmen

11 Zakroužkuj, jaké rostliny řadíme mezi luskoviny:
brambor hrách kukuřice čočka žito řepa oves fazole ječmen

12 Zakroužkuj, z jakých rostlin se vyrábí olej:
řepka hrách olivy čočka slunečnice řepa len fazole ječmen

13 Škrtni, co nepatří mezi průmyslové plodiny:

14 Napiš název rostlin a skupiny, do které patří:
Jsou to:

15 Najdi v přeházených písmenkách názvy polních plodin:
B M A R B O R BRAMBOR CH Á H R HRÁCH C E E Š P I N PŠENICE J N E M E Č JEČMEN A Ř K E P ŘEPKA

16 Řešení: č. 9 – pšenice, ječmen, oves, žito, kukuřice č. 10 – brambor, řepa č hrách, čočka, fazole č. 12 – řepka, slunečnice, olivy, len č. 13 č. 14 – brambor a řepa. Jsou to okopaniny.

17 Použité zdroje: kliparty – office.microsoft.com CERKAL, Radim; STŘEDA, Tomáš; HRSTKOVÁ, Pavlína. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CERKAL, Radim; STŘEDA, Tomáš; HRSTKOVÁ, Pavlína. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEZ. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZIENOWICZ, Alina. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BAUER, Scott. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BÖHRINGER, Friedrich. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEZ. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DISCOSTU. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEZ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny."

Podobné prezentace


Reklamy Google