Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Metabolismus Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s průběhem metabolismu a reakcemi probíhajícími při trávení Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Metabolismus, biochemické reakce, energetická přeměna, anabolismus, katabolismus, Datum

2 Metabolismus

3 V organismu dochází k neustálé látkové výměně a přeměně.
Tento proces se děje na základě složitých biochemických reakcí, které jsou podněcované činností nervové soustavy. Metabolismus má přesná pravidla. Probíhá uvnitř všech buněk.

4 Tyto reakce probíhají pouze ve vodním roztoku, jeho koncentraci ovlivňuje množství minerálních látek.  Jedná se zejména o koncentrace některých iontů (Na+, K+, Cl-, Ca2+), ale i kyselost pH a tělesnou teplotu.

5 Látky vznikající v průběhu metabolismu přecházejí do tkáňového moku, z něho se odvádějí mízním a z něho krevním oběhovým systémem.

6 Obr. č. 1: http://commons. wikimedia
Obr.č.1: Obr.č.2:

7 Metabolismus živin je soubor je soubor všech enzymových procesů, které probíhají v různých částech trávící soustavy, probíhá při nich látková a energetická přeměna.

8 trávící soustava Metabolismus přeměna– složitých látek
na jednoduché, které přechází portální krví k jednotlivým orgánům trávící soustava  Obr.č.3:

9 portální žíly Obr.č.4:

10 Katabolická přeměna je štěpení složitých organických látek, které organismus získává výživou. Přitom vznikají látky jednodušší a uvolňuje se energie. Příkladem katabolického procesu je dýchání.

11 Anabolická přeměna je výstavba nových látek z látek jednodušších, které organismus získává většinou z katabolických procesů. spotřebovává se energie, uvolňovaná rovněž z katabolických procesů. anabolismus převažuje v buňce, která roste a rozmnožuje se.

12 otázky Co je základem metabolismu ? Vysvětli katabolickou přeměnu.
Vysvětli anabolickou přeměnu. Co je portální krev a jaký je její význam ?

13 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google