Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Suroviny pro cukráře II. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Suroviny pro cukráře II. ročník"— Transkript prezentace:

1 Suroviny pro cukráře II. ročník
VY_32_INOVACE_ Tuky - cvičení Autor: Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti z
tématického celku Tuky. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.

3 Pravidla hry Vyberte barvu svého týmu – červená nebo zelená.
Cílem je, stejně jako ve stejnojmenné soutěži, spojit tři strany trojúhelníka. V případě, že na otázku odpovíte správně, získáte pole ve své barvě. Další otázku volí protihráč. V případě, že na otázku odpovíte špatně, pole nezískáváte a možnost odpovědět má váš protihráč. Pokud protihráč nechce opravit naší odpověď, a získat tak pole, má možnost volby jiné otázky. V případě, že otázka na vybraném poli nebyla správné zodpovězena ani vámi, ani protihráčem, můžete vybrat ještě otázku náhradní. Rozhodčí měří čas. na zadání

4 Pro vedoucího soutěže Kliknutím na žlutý čtverec s číslem je vyvolána otázka. Po správné odpovědi klikni na čtverec s číslem otázky barvy družstva, které správně odpovědělo. Po chybné odpovědi klikni do modrého šestiúhelníku s číslem otázky. Zabarví se šedě. Za šedě zabarvené buňky lze volit náhradní otázku (N1 – N6). Při správné odpovědi pokračuj podle bodu 2.

5 N4 N5 N6 N2 N3 N1 1 1 15 15 2 16 2 16 3 17 3 17 1 4 4 18 18 5 19 5 2 3 19 6 6 20 20 4 5 6 7 7 21 21 8 22 8 22 7 8 9 10 9 9 23 23 15 10 10 11 12 13 14 24 24 11 25 11 25 17 18 19 20 21 16 12 12 26 26 13 27 13 27 25 26 27 28 22 23 24 14 14 28 28

6 Otázka č. 1 Co se děje při špatném skladování tuku? Tuky …… a …… .
Žluknou a mydelnatí. na zadání

7 Otázka č. 2 Které tuky se vyrábějí průmyslově?
Ztužené pokrmové tuky (100% tuk) Margarín na zadání

8 Otázka č. 3 Vyjmenuj alespoň dva rostlinné tuhé tuky.
Kokosové, palmové, palmojádrové, kakaové máslo na zadání

9 Otázka č. 4 Z chemického hlediska jsou tuky sloučeniny …….
vyšších mastných kyselin s trojsytným alkoholem-glycerolem na zadání

10 Otázka č. 5 Co podporuje žluknutí tuku? Kyslík, světlo a teplo.
na zadání

11 Otázka č. 6 Jaké vitamíny jsou rozpustné v tucích?
V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K, na zadání

12 Otázka č. 7 Co způsobuje velké množství cholesterol?
Způsobuje neprůchodnost cév. na zadání

13 Otázka č. 8 Jaký vitamín je obsažen v rybím tuku?
Vysoký obsah vitamínu D. (Důležitý hlavně u malých dětí – kosti.) na zadání

14 Otázka č. 9 Vyjmenuj alespoň 6 druhů rostlinných olejů.
Olivový, slunečnicový, řepkový, sojový, kukuřičný, palmový, lněný, klíčkový, bavlníkový, z oříšků lískových, vlašských na zadání

15 Otázka č. 10 Jako barvu mají olivy? Barvy zelené a černé na zadání

16 Otázka č. 11 Kolik % tuků obsahují – pokrutiny? 8% tuku. na zadání

17 Otázka č. 12 Vyjmenuj 2 způsoby lisování olejů Za studena, za tepla.
na zadání

18 Otázka č. 13 Tuky podle původu dělíme na …. Živočišné a rostlinné.
na zadání

19 Otázka č. 14 Jakou barvu má květ řepky olejné? Žlutý květ. na zadání

20 Otázka č. 15 Jakou nevýhodu má máslo? Krátká trvanlivost. na zadání

21 Otázka č. 16 Jaká je teplota tání másla? Tání probíhá při 30 – 37°C
na zadání

22 Otázka č. 17 Z čeho se vyrábí máslo? Smetany, sladké nebo zakysané
na zadání

23 Otázka č. 18 Jaké je máslo vyrobené ze zakysané smetany?
Je chutnější, trvanlivější na zadání

24 Otázka č. 19 Jaké rostlině je podobná sója? Luštěnina (fazole)
na zadání

25 Otázka č. 20 Co probíhá při stloukání másla?
Drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky - máselné zrno na zadání

26 Otázka č. 21 Od čeho se oddělí máselné zrno v odlučovači? Od podmáslí.
na zadání

27 Otázka č. 22 Hodí se sojový olej na smažení? Ano. na zadání

28 Otázka č. 23 Vysvětlí co znamená Značkový olej?
Je vyroben z jednoho druhů např. slunečnicový,…. na zadání

29 Otázka č. 24 Čím se olej po rafinací vybělí? Aktivním uhlím. na zadání

30 Otázka č. 25 Z jakého zvířete se získává lůj? Z hovězího skotu.
na zadání

31 Otázka č. 26 Obsahuje sádlo vodu? Ne. na zadání

32 Otázka č. 27 V potravinářském průmyslu využívá lůj k výrobě……
K výrobě margarínu. na zadání

33 Otázka č. 28 Surový olej má nepříjemný zápach, chuť a zákal, čím se to odstraní? Rafinací. na zadání

34 Náhradní otázka č. 1 Který tuhý rostlinný tuk je nejstálejší.
Nejstálejším tukem je kakaové máslo. na zadání

35 Náhradní otázka č. 2 Obohacují se oleje o vitamíny? Ano. na zadání

36 Náhradní otázka č. 3 K jakému účelu se využívá nekvalitní lůj?
K výrobě mýdla. na zadání

37 Náhradní otázka č. 4 Pěstuje se řepka na olej v ČR? Ano. na zadání

38 Náhradní otázka č. 5 Při hodnocení máslo získává body. Kolik bodů má výběrové máslo? 90 bodů. na zadání

39 Náhradní otázka č. 6 Provádí se pomocí rozpouštědla
Čím se provádí extrakce olejů? Provádí se pomocí rozpouštědla Nízko vroucím benzenem a benzínem. na zadání

40 POUŽITÁ LITERATURA Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN


Stáhnout ppt "Suroviny pro cukráře II. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google