Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Různé podmínky života na Zemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Různé podmínky života na Zemi"— Transkript prezentace:

1 Různé podmínky života na Zemi

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Různé podmínky života na Zemi. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_06_Různé podmínky života na Zemi. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Fotosyntéza, teplo, světlo, voda, vzduch, živiny, kyslík, humus, potravní řetězec. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí se základními podmínkami života, co se děje při fotosyntéze a jak se vytváří humus.

4 Základní podmínky života
Světlo Teplo Voda Vzduch Živiny Základní živiny pocházejí z půdy, odkud je čerpají kořeny rostlin.

5 Fotosyntéza Rostliny při své výživě mění látky neústrojné (jsou součástí neživé přírody) na látky ústrojné (jsou součástí živé přírody). Tento děj se nazývá fotosyntéza.

6 Fotosyntéza Obrázek číslo 1

7 Podmínky fotosyntézy Sluneční energie Zelené barvivo – chlorofyl
Oxid uhličitý Voda Při fotosyntéze se uvolňuje z těla rostlin kyslík, jenž je pro naprostou většinu organismů základní podmínkou života.

8 Potravní řetězec Býložravci se živí rostlinami, masožravci se živí živočichy a všežravci se živí rostlinami i živočichy. Tato posloupnost se nazývá POTRAVNÍ ŘETĚZEC.

9 Potravní řetězec Obrázek číslo 2

10 Potravní řetězec Obrázek číslo 3

11 Humus Mrtvá těla rostlin a živočichů se rozkládají a vracejí zpět do půdy, kde vytvářejí HUMUS. HUMUS je zásobárnou živin pro rostliny.

12 Půdní humus Obrázek číslo 4

13 Opakovací otázky 1. Jaké jsou základní podmínky života na Zemi?
2. Odkud získávají rostliny živiny? 3. Co je to fotosyntéza? 4. Jaké jsou nezbytné podmínky fotosyntézy? 5. Vytvořte potravní řetězec. 6. Co je to humus?

14 Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

15 Zdroje obrázků Obr. č. 1NEUVEDEN, Neuveden. kfrserver.natur.cuni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. radovan.bloger.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. zstravnik.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. mryardoh.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Různé podmínky života na Zemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google