Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky průmyslové revoluce v českých zemích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky průmyslové revoluce v českých zemích"— Transkript prezentace:

1 Počátky průmyslové revoluce v českých zemích

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Počátky průmyslové revoluce v českých zemích. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_11_Počátky průmyslové revoluce v českých zemích. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Parní stroje, paroloď Bohemia,sociální důsledky, J.J.Leitenberger. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Jedná se o výukový program, který žákům rozšíří vědomosti v oblasti nových technických vynálezů v českých zemích.

4 20. a 30. létá 19. století Ve 20. a 30. letech 19. století docházelo i v českých zemích k hospodářským a sociálním proměnám spojených s průmyslovým rozvojem. Nejprve v textilní výrobě a později v hutnictví železa, potravinářském průmyslu a ve strojírenství docházelo k rychlému přechodu od ruční výroby k výrobě strojové.

5 Kladenské hutě Obrázek číslo 1

6 Vítkovické železárny Obrázek číslo 2

7 Parní stroje První parní stroje byly vyrobeny v brněnské Luzově továrně a ve strojírnách bratří Thomasů v Liberci a v Praze – Karlíně. V roce 1841 pracovalo v českých zemích přes 100 parních strojů.

8 Nejstarší dochovaný parní stroj v českých zemích
Obrázek číslo 3

9 Železniční spojení V roce 1845 bylo vytvořeno železniční spojení mezi Vídní a Prahou. Ve 20. a 30. letech byly v provozu koněspřežné železnice mezi Budějovicemi a Lincem a mezi Prahou a Lány.

10 Most koněspřežné dráhy z Českých Budějovic v Linci
Obrázek číslo 4

11 Paroloď V roce 1841 byla v Praze – Karlíně spuštěna na vodu první paroloď nazvaná Bohemia, která přepravovala cestující do Drážďan.

12 Paroloď Bohemia Obrázek číslo 5

13 Sociální důsledky průmyslové revoluce v Čechách
Zemědělství zatím zůstalo hlavním zdrojem obživy. Průmyslové továrny – přitahovaly stále větší počet venkovského obyvatelstva do měst. V okolí Liberce, Prahy, Kladna, Brna a Vítkovic postupně vznikly hustě osídlené průmyslové oblasti, kde žili tovární dělníci, horníci se svými rodinami v nuzných podmínkách. Došlo ke vzniku nových společenských tříd dělnictva a buržoazie. Docházelo ke zvýšení sociálního napětí - rozbíjení strojů a stávky.

14 První podnikatelé v průmyslu a stavebnictví
- textilní továrník J. J. Leitenberger (lajtnbergr) z Verneřic, - J. Liebig (líbik) z Liberce, - bratři Porgesové z Prahy, - bratři Kleinové z Moravy

15 Opakovací otázky 1. Kde byly vyrobeny první parní stroje v českých zemích? 2. Kdy bylo vybudováno železniční spojení mezi Vídní a Prahou? 3. Jak se jmenovala první paroloď spuštěná na vodu v roce 1841? 4. Jaké byly sociální důsledky průmyslové revoluce v českých zemích?

16 Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

17 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. komenskeho66.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. komenskeho66.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. infoportaly.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5


Stáhnout ppt "Počátky průmyslové revoluce v českých zemích"

Podobné prezentace


Reklamy Google